Rumm: Reform poeb Ilvese selja taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm.
Hannes Rumm. Foto: .
Riigikogu liige Hannes Rumm kirjutab oma ajaveebis, et Reformierakond poeb riigikogu palkadele vastu seistes president Toomas Hendrik Ilvese selja taha, kuigi varem on nad ka Ilvese seisukohtadele vastupidiselt tegutsenud

.


Täna teatas Reformierakonna esimees Andrus Ansip, et eile riigikogu liikmete palkade külmutamise poolt hääletanud 5 erakonda on pannud toime vaat-et riigipöörde.

«

Riigikogu palkade vähendamine kuni nullini tähendab sisuliselt riigipööret,

»

märkis Ansip BNSi teatel.

Elus juhtub harva nii, et üks mees astub rivis õiget jalga ja kõik ülejäänud valet. Reformierakond üritab eile-täna jätta just seda muljet, et nemad on ainus põhiseadust tundev ja austav erakond Eestis. Küünilisel kombel poevad reformikad praegusel juhul president Toomas Hendrik Ilvese laia selja taha ning tuginevad riigipea autoriteedile. Ehkki erinevalt presidendist peab enamik ülejäänud sõltumatuid eksperte riigikogu otsust igati põhiseaduse päraseks.

Paraku näitab lähiajalugu, et Reformierakond mitte ei tunne põhiseadust teistest erakondadest paremini, vaid lihsalt tõlgendab seda nii, nagu parasjagu kasulikum on. Ka presidendi hinnangutesse suhtub Reformierakond vastavalt oludele valikuliselt ja oma huvidest lähtudes.

Meenutan vaid pooleteist aasta tagust juhtumit, mil president Ilves hoiatas Reformierakonda selge sõnaga, et keelatud rajatise kõrvaldamise seadus on mitmel erineval moel vastuolus põhiseadusega. Toona vilistas Reformierakond presidendi jutu peale ning võttis IRLi abil seaduse vastu sel lihtsal põhjusel, et see oli oluline osa nende valimiskampaaniast.

Toona ei leidunud ühtki sõltumatut eksperti, kes pidanuks valimiseelsest populismist kantud seadust põhiseadusega kooskõlas olevaks. Näiteks kohtunikud hoiatasid enne selle kurikuulsa seaduse vastuvõtmist, et neile surutakse peale ilmselgelt põhiseaduses võimude lahususe põhimõttega vastuolus olev ülesanne.

President jättis keelatud rajatise kõrvaldamise seaduse väljakuulutamata põhjusel, et leidis selles vastuolu 6 (!) erineva põhiseaduse paragrahviga. Rohkem teemat riigipööre, põhiseadus ja Reformierakond ei kommentaari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles