Aldis Alus: kahetsen, et ei lahendanud probleemi õigel ajal

, Ida prefektuuri prefekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldis Alus
Aldis Alus Foto: Politsei

Eilne telesaade “Pealtnägija” lahkas olukorda Ida prefektuuris eelmise aasta lõpus ligi nelja kuu jooksul. Nimelt kasutasid Ida prefektuuri liiklusjärelevalve talituse töötajad taatlemata kiirusmõõtjat ja kaalusid. Kokku vormistati 180 ebaseaduslikku väärteootsust, mille kaebetähtaega palume kohtul ennistada alles nüüd, aasta hiljem.

Sisekontrollibüroo sai vihje taatlemata kiirusmõõtjate ja kaalude kasutamisest käesoleva aasta alguses ja selle kontrollimiseks alustati distsiplinaarmenetlust. Menetlus oli keerukas ning ütluste vastuolulisus ei võimaldanud täpselt välja tuua asjaosaliste rolli taatlemata kiirusmõõtja kasutamisel. Küll aga viitas märtsis koostatud juurdluse kokkuvõte selgelt korralagedusele, mis võimaldas taatlemata seadmeid liiklusjärelevalve töö tegemiseks üleüldse kasutada. Menetlus kinnitas, et Ida prefektuuri liiklusjärelevalve talituse töötajad vormistasid möödunud aasta 13. augustist kuni 21. detsembrini taatlemata kiirusemõõtjaga mõõdetud kiiruste põhjal 178 ja taatlemata kaaluga saadud kaalu alusel kaks ebaseaduslikku väärteootsust.

Tutvunud sisejuurdluse kokkuvõttega, viisin liiklusjärelevalve üksuse juhi ja mõõtetegevuse eest vastutava ametniku Alvar Ottokariga läbi tõsise vestluse, milles väljendasin oma sügavat nördimust. Kuna distsiplinaarjuurdluse lõppemise ajaks oli rikkumine lõppenud, otsustasin Alvar Ottokari mitte karistada, vaid anda talle aega üheskoos meeskonnaga toimunust järeldused teha. Meil oli kokkulepe, et sobiva ametikoha vabanemisel tuleb tal juhi kohalt lahkuda.

Ebaseaduslik tegevus liiklusjärelevalve üksuses on küll praeguseks lõppenud, kuid Alvar Ottokar ei ole suutnud üksuse sisepingeid viimase poole aasta jooksul maandada ja üksuses normaalset töömeeleolu taastada. Temaga vestlemine ja tema eilses “Pealtnägijas” antud kommentaar, et ta ei näe endal vastutust korralageduse eest liiklusüksuses, on andnud mulle kindla veendumuse, et üksuse moraali taastamiseks on vaja leida uus, politsei põhiväärtustele vastav juht. Alvar Ottokar viiakse nõusolekuta üle juhtivspetsialisti ametikohale Jõhvi arestikambris. Ühtlasi ei vastuta ta enam mõõtmistegevuse eest Ida prefektuuris.

Mida me sellest loost õppisime? Isiklikult sain meeldetuletava õppetunni selle kohta, et iga otsuse jaoks peab võtma aega, sest otsusel on mõju. Alati tuleb suuta hinnata ja kaaluda, mida toob kaasa ühele või teisele seisukohale asumine. Peame alati arvestama sellega, et meil on tarvis oma otsuseid avalikkusele selgitada ja kriitilistele küsimustele vastata. Just selgitamine paneb proovile otsuse kvaliteedi, sest ainult põhjalikult kaalutud otsuseid on võimalik arusaadavalt põhjendada.

Siin peame mina ja Ida prefektuuri juhtkond peeglisse vaatama ja kahetsusega tunnistama, et me ei ole teinud adekvaatseid järeldusi liiklusjärelevalve talituse juhi ja töötajate tegevuse kohta ning ei ole võtnud kasutusele õigeid meetmeid, et probleem õigel ajal lahendada ehk ebaseaduslikust tegevusest tekkinud tagajärgi inimeste jaoks leevendada.

Tunnistan, et me ei reageerinud meile teatavaks saanud informatsioonile adekvaatselt, jättes inimesed teavitamata õigustühistest väärteomenetluse otsustest ning võtmata kasutusele resoluutsemad meetmed liiklusjärelevalve üksuse hea sisekliima ja töötahte taastamiseks. Annan endale aru, et eile avalikuks tulnud lugu tekitab paljudes meie organisatsiooni töötajates nördimust ja häbi. Kahetsen, kui Ida prefektuuri ametnike hoolimatus viib alla paljude moraali, sest viimased ajad ei ole olnud just kerged.

Kuid usaldus, mille inimeste silmis kaotasime, tuleb taastada. Võtku see meilt aeg­a kuipalju tahes, me töötame selle nimel. Saame seda teha vaid ühel viisil – õigesti, seadustele vastavalt, professionaalselt ja inimlikult. Kui meile on antud õigused ja kohustused kontrollida inimeste seaduskuulekust, peame eelkõige ise olema seaduskuulekad.

Et heastada see, mida oleksime pidanud tegema pool aastat tagasi, anname nüüd inimestele võimaluse nõuda väärteootsuse ülevaatamist kohtus. Alates järgmisest nädalast võtame inimestega, keda see puudutab, ise ühendust ja iga juhtum vaadatakse üle individuaalselt.

Loodan, et saame võtta seda õppetunnina ja tegutseda tulevikus targema ja vastutustundlikumana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles