Roheline tuluke kutsub jäätmekeskusesse

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sügis on aeg, mil võetakse ette põhjalikum kodu korrastamine. Suvine aiamööbel vajab panipaika, kuhu aja jooksul on pahatihti kogunenud käest ära pandud otstarbetut kraami. Peab mõtlema, kas tasub alles hoida katkist kodutehnikat. Kokkuriisutud lehtedele ja surnud taimejäänustele on samuti kohta vaja, aga paljude majapidamiste aiaplaneeringud ei võimalda kompostikasti. Ei saa ju ometi kauneid kodusid lasta prügisse mattuda.

Roheliselt kutsuv tuleke paistab Pagusoolt neile, kes sõidavad piki Rakvere-Sõmeru maanteed või keeravad sealt Rannapungerja teele. Tuleke põleb nii päeval kui ööl ning kui sul tekib huvi, siis sõida julgelt lähemale ja vaata, kuhu ta sind kutsub.

Jõuad taraga piiratud, kenasti asfalteeritud alale, kuhu sisse pääsed argipäeviti kella 9-17.30 ning nädalavahetustel 10-15ni.

See on MTÜ Lääne-Viru Jäätmekeskus ning kutsuv tuleke põleb kaalumaja ees, mis ootab jäätmeid toovaid sõidukeid.

Oma pooleaastase vanuse kohta on rohelisel tulekesel palju rääkida. Ükski auto ei pääse platsile ilma tema valvsa silma alt möödumata. Kui auto sõidab kaalu peale, läheb tuleke pingutusest punaseks, ning kui kaal on fikseeritud, lubab rõõmus roheline pilk veokil minema veereda.

Kaalumajast juhendatakse, kuhu jäätmed maha laadida. Kaalu kõrvalt võivad lahkelt mööda sõita need veokid, mis toovad tasuta vastu võetavaid jäätmeid. See, et praegusel ajal ka tasuta teenuseid pakutakse, on nii mõnelegi jäätmekeskuse kliendile üllatuseks.

Seda, mida tasuta vastu võetakse, ei olegi nii vähe: eelsorteeritud puit; raud ja teras; puhtad ja eelsorteeritud pakendid; papp, paber ja kartong; pliiakud ja patareid; elektri- ja elektroonikaseadmed; vanad autorehvid; oksad ja risu. Eraisikud saavad ka ohtlikke jäätmeid tasuta ära anda. Ettevõtted tasuvad nende eest vastavalt hinnakirjale.

Ohtlikeks jäätmeteks on liimijäätmed; patareid ja väikeakud; tahked ja vedelad värvi-, laki- ja lahustijäätmed; tahked ja vedelad õlijäätmed; õlifiltrid; tahmakassetid; ravimid; teravad ja torkivad esemed (süstlad); mürk- ja teised kemikaalid; elavhõbe; ohtliku jäätmega määrdunud pakendid; Hg-lambid; happed.

Kaalumaja tuleke teab muudki nõu anda. Näiteks seda, et ka hinnakirja järgi vastu võetavaid jäätmeid on teinekord rahaliselt kasulikum sorteeritult üle anda. Selleks ei pea muidugi mitu korda kodu vahet sõitma, vaid niipalju üle kaalu vurama, kui palju on erinevaid jäätmeid. Täpsemad nimetused ja hinnakirja leiab jäätmekeskuse kodulehelt www.lvjk.ee.

Roheline tuleke võtab nukra varjundi, kui üle kaalu sõidab koorem majapidamise likvideerimise kraamiga. Need on kodudest, mille omanik on meie hulgast lahkunud, paraku lõpetab suur osa tema maisest varast jäätmekeskuses. Vahel on aga korralike esemete prügimäele sattumise põhjuseks oluliselt väiksemale elamispinnale kolimine. Tuleke on rõõmus, kui tood siia oma olmejäätmeid ja leiad kojuviimiseks midagi asemele. Eriti hea meel on, kui omaette elu alustav leibkond leiab siit endale esmased vajalikud mööbliesemed.

Ära koorma oma kodu jäätmetega. Tule tervita rohelist tulekest Lääne-Viru jäätmekeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles