Skulptorid hakkavad Rakvere keskväljakule otsima noormeest jalgrattal

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere keskväljak.
Rakvere keskväljak. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere linnavalitsus kuulutas välja helilooja Arvo Pärdile tänutähiseks rajatava skulptuuri "Noormees jalgrattal muusikat kuulamas" ideekavandite konkursi.


Üks Arvo Pärdi noorusaja meenutus on äratanud väga suurt sümpaatiat Rakvere kultuuriteadlikumates kaaslinlastes.



Meenutus on sellest, kuidas Arvo Pärt kasutas iga hetke muusika kuulamiseks ning käis jalgrattaga selleks spetsiaalselt Turu platsi valjuhääldi juures, kord selle ümber tiirutades, siis peatudes.



Seda lugu mainivad külalistele linna eri paiku ja nendega seotud huvitavaid mälestusi rääkides tihti nii ajaloolane Odette Kirss kui ka mitmed teised, kellele linna ja tema inimeste ajalugu võõras pole. See on südamlik lugu ühest etapist muusiku elus. Seepärast armastatakse seda jutustada.



Skulptuur peaks Rakvere linnakunstniku Jule Käeni sõnul taastama tollase pildi - post, selle küljes valjuhääldi, kust kostab klassikaline muusika, posti kõrval aga oma jalgrattaga otsekui juhuslikult peatunud noormees.



Skulptuur ei oleks monument elavale inimesele tema eluajal. "Noormees võib, ent ei pea tingimata olema kopeeritud Arvo Pärdi noorepõlvepiltidelt," rääkis Käen.


Skulptuur paigutatakse Rakvere keskväljakule.



Konkursile kutsuti Jule Käeni sõnul kolm skulptorit. "Meil on ülesanne üsna selgepiiriliselt ette antud ja valisime sellised skulptorid, kes oleksid suutelised inimest realistlikult kujutama," selgitas Käen, kes lisas, et suunatud konkursi korraldamine on ka rahaliselt soodsam. Kutsutud skulptorite nimesid Käen ei avalikustanud.



Konkursi võitja kuulutatakse välja hiljemalt 19. juuniks, konkursitöid eksponeeritakse pärast võistluse toimumist Lääne-Virumaa keskraamatukogus.



Konkursi kaudu sobiva töö leidmisel sõlmib Rakvere linnavalitsus vastavate rahaliste vahendite olemasolul ideekavandi autoriga töövõtulepingu skulptuuri projekti tegemiseks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles