Illegaalne mahutipark tekitas õhureostuse

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika

Teisipäeval tundis osa Näpi ja Sõmeru elanikke tugevat õhureostust, Sõmeru koolis lülitati välja ventilatsioon ning seoses reostunud õhuga oli mitmel inimesel halb enesetunne.


"Paanikat oli päris palju," lausus Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev.



Keskkonnainspektsioon avastas Aluveres raudtee ääres ilma loata rajatud mahutipargi koos bituumeni ümberlaadimise terminaliga.



Kinnistu kuulub OÜ Roodevälja Terminalile, kellel on leping OÜga Sivellon. Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi sõnul on firmadel omavaheline kokkulepe territooriumil raudteetsisternide hoidmiseks, kuid mahutipark on rajatud omavoliliselt.



"Alles eelmisel nädalal laekus projekteerimistingimuste väljastamiseks avaldus OÜ-lt Sivellon, aga tegevus on salaja juba toimunud, kusjuures terminal ei vasta ühelegi tule- ega keskkonnaohutusnõudele," rääkis Vassiljev.



Tema sõnul hakati teisipäeva hommikul pealt puhastama bituumenit täis raudteetsisterne. Üldse oli tsisterne kaheksa ning need sisaldasid kokku 400 tonni bituumenit.



Lahustina kasutati põlevkivibensiini. Inimliku lohakuse tõttu paiskus suruõhuvoolikust õhujuga lahustinõusse ning lõi aine piki raudteed laiali.



"See on kergesti aurustuv lahusti, ja kuna tuul oli loodest, kandus reostus Näpi, Sõmeru ja Kaarli suunas. Õnnelik õnnetus, oleks kellelgi suits suus olnud, oleks seal olnud suur tulemöll. Maa peal olevate mahutite soojendamiseks oli seal 15 tonni kütteõli, mis tule korral oleks omakorda süütanud bituumeni," rääkis Vassiljev.



Keskkonnainspektsiooni Lääne-Virumaa büroo juhtivinspektor Marve Virunurm ütles, et mahutitel puudusid kaitsevannid, mis on elementaarsed ning seadusega ette nähtud, samuti olid mahutid keskkonnaohutuse seisukohalt valesti paigaldatud.



OÜ Sivellon esindaja tunnistas õhureostuse tekitamist, kuid ei soostunud kommenteerima.



"Kindlasti ootavad firmat väga suured trahvid ja ka vallapoolsed ettekirjutused," ütles Vassiljev, kelle andmetel oli firmal plaan vedada bituumenit üle Eesti asfalditehastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles