Maavanem tahab taastada ühtse Virumaa

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaumi hinnangul ei takista maakondade ühendamist ükski seadus.
Einar Vallbaumi hinnangul ei takista maakondade ühendamist ükski seadus. Foto: Arvet Mägi

Maavanem Einar Vallbaum soovib saada ka Ida-Viru maavanemaks, et kaks Virut üheks Virumaaks ühendada. Ta leiab, et ettevõtlusest tulnuna ja kolmeaastane töö maavanemana on andnud talle piisava kogemuse, et ette võtta suurem tükk.

“Väga raske on seletada, mis see lääne on Lääne-Virumaa puhul. Soomlased saavad aru, et see Länsi on kuskil Haapsalu kandis. Elektrivõrkude puhul tekitab samuti segadust, kui öeldakse, et Ida regiooni peab tööle minema – kus see Lääne-Virumaa veel siis asub. Ja paljud asjad on meil ka juba ühised, sest vallad teevad piiriülest koostööd, bussiliinid ületavad maakondade vahelist piiri ning pääste ja politsei on ühised näiteks,” kommenteeris Einar Vallbaum. “Seisev vesi läheb ikka hallitama ja roiskub ning tundub, et me seisamegi praegu riigi tasandil paigal. See oleks esimene märk haldusreformist ja siis saaks edasi minna.”

Mingeid kokkuleppeid Ida-Viru maavanema kohale asumiseks Vallbaumil ei ole. Tema hinnangul on aeg küps Viru ketiks. “Teeme sellise inimketi, et Lääne-Viru ja Ida-Viru rahvas seisab tee ääres õlg õla kõrval ja teatab, et me tahame üheks Virumaaks saada. Siis ütleb minister, et rahvas nõuab ja tuleb ära teha,” rääkis Vall­baum.

Virumaa pealinnaks saaks taas täiel määral Rakvere, samuti tooks ta kunstiakadeemia Tallinnast Rakverre. “Vallimäe vaadet oleks nii hea kunstnikel joonistada,” ütles Vallbaum.

Eesti on Vallbaumi hinnagul üsna väike, aga päris kaheks omavalitsuseks – Tallinn ja ülejäänud Eesti – ta riiki siiski ei jagaks, sest eri piirkondadel on oma välja kujunenud kultuuriline taust ja tavad. Aga peale Ida- ja Lääne-Viru võiksid ühineda Põlva, Valga ja Võru ning Eesti keskelt jagaks Jõgeva ja Järvamaa ka ära teiste maakondade vahel. “Kui tahtmist on, siis saaks teha küll,” kinnitas Vall­baum. Ükski seadus ühinemist ei takista ning see seisab üksnes tahtmiste ja poliitiliste otsuste taga.

“Suuremat on alati parem juhtida, kui mingit väikest asja. Maakondasid n-ö müüa oleks poole lihtsam, praegu tuleb maavanemal tõhusalt tööd teha, et siia välisinvestoreid tuua ja haridussüsteem tööle saada,” selgitas Vallbaum.

Regionaalminister Siim Valmar Kiisler Einar Vallbaumi optimismi ei jaga.

“Välja käidud mõte võib küll elevust tekitada, aga ma ei pea seda praegusel hetkel mõistlikuks. Täna käib meil tõsine arutelu nii omavalitsuskorralduse kui maavalitsuste rolli ja tuleviku üle tervikuna. Maavalitsuse roll ja ülesanded sõltuvadki palju sellest, millised hakkavad olema meie omavalitsused. Kui need muutuvad tugevamateks, muutub ilmselt ka maavalitsuste ja maavanemate roll. Aga Ida-Virumaa on keeruline piirkond ning seal ei ole kindlasti mõeldav poole kohaga maavanema palkamine,” tõdes regionaalminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles