Parimate hoidiste valmistajad selgunud

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitjatele andis diplomid ja auhinnad üle Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum, kes proovis ka ise, millega hoidistajad siis tänavu üllatavad.
Võitjatele andis diplomid ja auhinnad üle Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum, kes proovis ka ise, millega hoidistajad siis tänavu üllatavad. Foto: Meelis Meilbaum

Mis saab, kui ühte potti panna tikrid ja piparmünt? Nii sünnib hoidistekonkursi üks võidutöö, mis žürii tõsiselt üllatuma pani.


Juba teist aastat korraldasid Virumaa Teataja ja Käänu talu Art Café hoovimajas hoidistekonkurssi “Paabu 2012”, kus selgitati välja kolm paremat hoidist nii soolaste hoidiste kui ka magusate hoidiste kategoorias.

Esimese koha magusate hoidiste kategoorias pälvis tikri-piparmündiželeega Kristel Tilk, keda sama hoidise eest tunnustati ka kõige uuenduslikuma magusa hoidise valmistaja tiitliga. Samuti tunnustati teda kõige traditsioonilisema hoidise – maasikakompoti tegemise eest.

Konkursist esimest korda osa võtnud Art Café kokk Kristel Tilk on tikrimoosi varemgi teinud, kuid mitte piparmündiga, tavaliselt on lisandiks olnud vaniljekaun. Tänavu sündis aga katsetamise käigus just tikri-piparmündiželee. Et enamik purke želeega seisab alles keldririiulil, andsid esimese hinnangu hoidisele konkursi žürii liikmed.

Magusate hoidiste kategooria teine koht läks Ingrita Retsoldile, kes osales konkursil õuna-ingverikompotiga, ja kolmas koht Virve Karule maheda õuna-ploomimoosi eest.

Soolaste hoidiste kategoorias tuli Marika Pedanik esikohale Amsterdami sibulatega, tema valmistatud meeste “moos” pälvis nii teise koha kui kõige uuenduslikuma soolase hoidise tiitli.

Ka möödunud aastal kõige uuenduslikuma soolase hoidise – Eesti kapparid ehk marineeritud kressiseemned – valmistanud Pedanik ütles, et teda kannustab konkursil osalema soov saada teada, mida teised tema hoidistest arvavad.

Võidutöödki valmisid Pedanikul katsetamise teel. “Tervise tõttu ei saa ma sibulat süüa, kuid kui see mahedam oleks, sööks küll,” märkis Pedanik. Ja ta hakkaski otsima retsepti, kuidas saaks teha sibulaid nii, et need vänged ei oleks.

Meeste “moosi” sisse läks aga kõik see, mida mehed söövad. Ning komponent, mida nad ei söö, peideti lihtsalt “moosi” sisse ära.

Soolaste hoidiste kategoorias tuli kolmandale kohale Ingrita Retsold tomati-sibula-paprikahoidisega. Kõige traditsioonilisemaks soolaseks hoidiseks valiti Reet Rannakivi jõhvikasalat, mida naine ise nimetas unustatud vanaks. “Väga lihtne retsept. Kolm komponenti: jõhvikad, kõrvits ja suhkur,” nimetas Rannakivi.

Tänavu esitati konkursile 48 hoidist. Hoidiseid hindas kümneliikmeline žürii ­bar­be­cue-võistkonna Gurmee Gala eestvedamisel. Hinnati nii hoidiste välimust kui ka maitset.

Konkursi peakorraldaja, Käänu talu peremees Viljar Liiva kiitis tänavuste võistlustööde taset, kuid oli üllatunud, et lihtsaid asju, nagu hoidistatud kurgid ja seened, oli konkursile väga vähe toodud.

Žürii esimees, Saaremaa Georg Otsa spaa peakokk Toomas Leedu, kes korraldab sarnast konkurssi ka Saaremaal, märkis, et uuenduslike hoidiste valik magusate hoidiste kategoorias oli tunduvalt parem kui traditsiooniliste oma.

“Oli asju, millega pandi naelapea pihta ja võeti ülekaalukas võit. Kes ei riski, see šampust ei joo, on küll kulunud väljend, aga peab paika,” julgustas Leedu katsetama.

Virumaa Teataja peatoimetaja Aarne Mäe ütles, et hoidiste konkurss jätkub kindlasti ka tulevikus, sest perenaistel näib huvi selle asja vastu olevat. “Võib-olla saavad huvitavamad retseptid kunagi eraldi kaante vahele,” lubas Mäe.

Päeva lõpus visati õhku ka mõte, kas järgmisel aastal ei võiks anda eriauhinda kõige ilusamale hoidisele, sest tänavuaastane konkurss näitas, kui palju oli tegelikult purkide väljanägemisega vaeva nähtud.

Hoidistekonkurssi “Paabu 2012” toetasid Segers Eesti OÜ, kes pani võitjatele välja konkursi logoga põlled, ja Art Café, kes andis ruumid konkursi korraldamiseks. Oma auhinnad panid välja ka Virumaa Teataja ja Käänu talu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles