Kammerkoor Solare annab sünnipäevakontserdi

Inna Grünfeldt
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kammerkoor Solare Prahas festivalil "Praga Cantat".
Kammerkoor Solare Prahas festivalil "Praga Cantat". Foto: Jaanus Nurmoja

Rakvere kammerkooor Solare annab oma 35. sünnipäeva puhul kontserdi laupäeval, 15. detsembril kell 16 Rakvere Gümnaasiumis.

Enamus kontserdil kuuldavast kavast kõlas oktoobris rahvusvahelise koorifestivali Praga Cantat konkursil, kus Solare sai kaks kulddiplomit, osutudes muu hulgas parimaks esinejaks folkloori kategoorias ning segakooride kategooria parimaks kohustusliku laulu esitajaks.

Samas tehakse põgusaid tagasivaateid algusaegadele, mil Solare oli kergemuusikakoor. Lisaks koorile esineb äsja aastaseks saanud meeskvartett HaLe MaJa ning plaanis on ka mõningaid üllatusi.

Koori 35. tegevusaasta märkimisväärsemad saavutused on edukas esinemine Tšehhis festivalil Praga Cantat ning kevadsuvel valminud CD “Looda ja armasta”. Solare oli ka üks esinejatest Mart Saare 130. sünniaastapäeva tähistanud kooride suurkontserdil Tallinnas.

Varasemast ajaks peab koor oluliseks näiteks esinemisi Bergenis Griegi Festivalil 2009, Oslo Keskajafestivalil ja ühiskontserdil Norra sõpruskooriga Oslo kirikus 2005, samuti Tuljaku konkursil Tartus ning üleriigilisel kammerkooride festivalil Viljandis, Põltsamaal ja Haapsalus. 2010. aastal andis Solare oma panuse Väike-Maarja kiriku taastamiseks tormikahjustustest, korraldades Rakveres heategevuskontserdi.

Solare loodi 1977. aastal ansamblina, ent kujunes peagi kammerkooriks. Tänapäeval on Solare Rakvere kooride hulgas kunstiliselt kõige ambitsioonikam, kõige komplitseerituma repertuaariga. Näiteks viimaste aastatel on Solare repertuaaris olnud esindatud Pärt, Tobias, Tormis, Saar, Kreek, Tamberg, Uusberg, Monteverdi, da Viadana, Rheinberger jt heliloojad.

Koori repertuaari on rikastanud ka koori endine liige Kristo Matson ja praegune liige Jaanus Nurmoja, samuti Austraalia eestlane Ants Neeme. Nii oli Solare aastail 2008-2011 tervelt 11 uudisteose (neist 4 olid tsükli osad) esmaettekandja, millele lisandub veel osalemine taustakoorina viie rocklaulu esiettekandel 2008. aasta juunis Rakvere linna päevadel.

Kammerkoor Solare on teinud kaasa ka teatrietendustes. Kolmel suvel - 2006 kuni 2008 oli Solare kaastegev Rakvere Teatri ja Pärnu Endla Teatri ühises vabaõhulavastuses “Vargamäe kuningriik”, 2008. aaasta suvel ka uues A. H. Tammsaare teostele toetuvas mitme teatri ühisprojektis. Suvel 2009 kehastas Solare Kirsioru ja Kibuvitsaoru rahvast Rakvere Teatri suvelavastuses “Vennad Lõvisüdamed”.

Koori juhatavad Elo Üleoja ja Keio Soomelt, varem on Solare dirigiendid olnud Jarmo Kiik, Anneli Riim, Villem Freiman, Aime Rahula ja Marge Matson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles