Ettevõtjad värskendasid suhteid Leningradi oblastis

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti delegatsioon (vasakult): OÜ A-Piim juhatuse esimees Alo Altermann, OÜ Voore Farm juhatuse esimees Indrek Klammer, OÜ Markilo juhataja Urmas Laht, Viru Lihaühistu esimees Einar Jakobi.
Eesti delegatsioon (vasakult): OÜ A-Piim juhatuse esimees Alo Altermann, OÜ Voore Farm juhatuse esimees Indrek Klammer, OÜ Markilo juhataja Urmas Laht, Viru Lihaühistu esimees Einar Jakobi. Foto: Heili Nõgene

Eelmisel nädalal külastas Venemaad Lääne-Virumaa põllumeeste esindus, et tutvuda Leningradi oblasti ettevõtetega ja arendada põllumajanduslikke kaubandussuhteid.

Visiidil osalesid Virumaa põllumajandustootjad ja Lääne-Viru maavalitsuse esindajad maavanem Einar Vallbaumi juhtimisel.

Ühtlasi oli tegemist vastuvisiidiga maikuisele kohtumisele, mil Lääne-Virumaad külastas Leningradi oblasti delegatsioon eesotsas Leningradi oblasti asekuberneriga põllumajanduse ja kalakasvatuse alal Sergei Vasiljevich Yakhnyukiga.

Visiidi käigus kohtuti Leningradi oblasti asekuberneriga, põllumajanduse ja kalanduse komisjoni esindajate ning põllumajandustootjatega. Külastati kalatootmisettevõtet Juniks, lihakombinaati ja jõusöödatehast.

Et aastaid tagasi tegi tolleaegne Rakvere rajooni Õitsengu kolhoos koostööd Kingissepa rajooniga, siis oli nüüd huvitav näha, kuidas on ettevõtlus sealkandis arenenud. Heaks näiteks oli Kingissepas aktsiaselts Agro-Balt, mis tegeleb piima- ja lihaveisekasvatusega, aga ka kartuli-, teravilja-, heina- ja söödakapsa kasvatusega.

Visiidil esindatud ettevõtted said organisatsioonilt Sivel kutse järgmisel aastal toimuvatele messidele. Sivel koondab Peterburis ettevõtteid ja ettevõtlust puudutavat infot ning organiseerib selle põhjal ettevõtlusmesse, kus näiteks Läti ettevõtted juba meelsasti osalevad. Delegatsioon kohtus ka Eesti peakonsuliga Peterburis Tiina Maibergiga.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum rõhutas visiidist rääkides, et kogu Eestil ja seda enam Virumaa regioonil tasub teadvustada Peterburi kui miljonilinna lähedust ning majandusliku koostöö potentsiaali.

“Eesti kaupa ja selle kvaliteeti pole teisel pool piiri unustatud ning huvi koostöö vastu on olemas. Oluline on olla avatud, hoida ja arendada kontakte, seejuures austades mõlema riigi kultuuri ja seadusi,” rääkis maavanem.

Seitse aastat Venemaale elussigu eksportinud ettevõtja, OÜ Markilo juhatuse esimees Urmas Laht ütles, et Venemaaga oli palju lihtsam asju ajada, kui Eesti ei kuulunud veel Euroo­pa Liitu. Praegu käib kõik läbi Brüsseli ning see teeb asjad keeruliseks. “Asjaajamisega ei tegele alati mitte majandusinimesed, vaid ametnikud, ja neil juba kiiret ei ole,” märkis Laht.

Nüüd saab täis üheksa kuud, mil Venemaa pani elusloomade sisseveole keelu. Ehkki Venemaa liitus vahepeal ka maailma majandusorganisatsiooni WTOga, pole midagi positiivses suunas edasi liikunud.

Samas peab Laht selliseid otsekontakte idanaabritega igati kasulikuks.

“Otsime ja nuputame, kuidas paremini saab,” lisas Laht.

Peale maavanema ja Urmas Lahe osalesid visiidil maasekretär Tarmo Mikkal, maavalitsuse avalike suhete spetsialist Heili Nõgene, OÜ A-Piim juhatuse esimees Alo Altermann, Viru lihaühistu esimees Einar Jakobi, OÜ Voore Farm juhatuse esimees Indrek Klammer, OÜ Simuna Ivax juhatuse esimees Hans Kruusamägi ja MTÜ Virumaa Põllumeeste Liit juhatuse esimees Ülo Niisuke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles