Näitus viib noored arhitektuurimaailma

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Meilbaum

Mis on arhitektuur ja kuidas seda tehakse? Nendele küsimustele otsitakse vastust lastele ja noortele suunatud arhitektuuri rändnäitusel, mis peatub Rakvere reaalgümnaasiumis.

Näitusele on valitud kümme märksõna arhitektuurist: avalik ruum, puuonn, kunst, mänguväljak, vaatetorn, trepid, lugu, valgus, peegeldus, loodus.

Eesti Arhitektuurikeskuse teenuste arendus- ja koolitusjuhi Jana Rikbergi sõnul tähendavad need märksõnad kohti ja nähtusi, millega lastel ja noortel on lihtne oma kogemustele tuginedes suhestuda, sest kes meist ei oleks ehitanud onni, turninud võidu vaatetorni tippu või pildistanud porilogus peegelduvat paralleeluniversumit.

Näitusel on iga teema kohta värvi ise pilt ning väike selgitav tekst. Noorematel on võimalus oma kunstnikuoskusi proovile panna ja piltidel kujutatud ruumidele värv anda. Vanemaid õpilasi ootab pakk ülesandekaarte. Kaartide toel saab näitusel nähtavat analüüsida ja mõtestada ning oma ruumialased oskused proovile panna.

“Arhitektuur ja keskkond, olgu see siis linnaruum või loodusruum, ümbritsevad meid kõikjal – sellest ei ole võimalik välja astuda. Ometi käsitletakse seda, eriti tehiskeskkonda, kooliaja jooksul väga põgusalt ja pealiskaudselt,” selgitas Rikberg, miks näitus on mõeldud just lastele ja noortele.

Ruumihariduse puudulikkus üldhariduskoolides ajendas looma Eesti Arhitektuurikeskuse arhitektuuri huvikooli, mille tegemistest kasvaski välja kuni 14. detsembrini Rakvere reaalgümnaasiumis üleval olev näitus.

Ühtlasi korraldatakse reedel näituse raames arhitektuuriteemalised töötoad lastele ja noortele. Töötubasid pealkirjaga “Mis on arhitektuur ja kuidas seda tehakse?” juhendavad arhitektid Kaire Nõmm ja Kadri Klementi.

Jana Rikberg ütles, et eelteadmisi või erilisi joonistus- või meisterdamisoskusi töötoas osalemine ei vaja: ülesanded ongi mõeldud sissejuhatusena arhitektuuriteemasse. Töötoad kajastavad arhitektuuri huvikooli juhtmõtet “Arutame! Ehitame! Uurime!”.

Töötubades osalemine on kõigile tasuta. Näituse toimumist rahastab kultuuriministeerium.

Arutame!

Räägime, milline on meie elukeskkond ja mida me seal teeme.

Ehitame!

Meisterdame ise ruume ja objekte: harjutame nii visandama kui maketeerima, kui päriselt ehitama.

Uurime!

Vaatleme ja uurime, kuidas käituvad materjalid ja inimesed. Proovime mitmesuguseid töövõtteid, arutame konstruktsiooni põhimõtteid ning mõtleme selle üle, mismoodi ruum inimesi käituma paneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles