Riigikohus tegi lõpu Rakvere Maxima vaidlusele

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Üle kolme aasta kestnud vaidlused Maxima kaupluse detailplaneeringu üle päädisid riigikohtu teatega, et nemad seda asja menetlusse ei võta; sealsamas oli selgitus, et piirinaabri kooskõlastus ei ole planeeringu kehtestamiseks kohustuslik.


Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami rääkis, et riigikohus saatis Rakvere linnavalitsusele kirja 1. aprillil.

Selles seisab, et riigikohus ei hakka arutama Maxima Eesti OÜ naaberkinnistu omaniku Eha Baumani esitatud kaebust, millega ta taotles Rakvere linnavolikogus 26. märtsil Maxima poe ehituseks kehtestatud Tallinna tn 9/9a ja Tallinna tn 11 kinnistute ning neid ümbritseva maaala detailplaneeringu kehtetuks tunnistamist.

Nii jääb jõus­se Tartu halduskohtu otsus, mille kohaselt on detail­planee­ringut me­netletud õigesti ja vajalikud kooskõlastused ning nõusolekud on olemas.

"Väga oluline on riigikohtu otsuses lause, et piirinaabri kooskõlastus ei ole detailplaneeringu kehtestamiseks kohustuslik," rääkis Mihkel Juhkami.

Kiusust ei piisa

Juhkami sõnul nõuab seadus küll detailplaneeringu kooskõlastamist piirinaabritega, aga planeeringu saab kehtestada ka naabrite nõusolekuta.

"Seaduse mõte on, et ühelt poolt saaksid naabrid kavandatavast informatsiooni ja teisalt oleks neil võimalik oma vastuargumendid esitada," selgitas volikogu esimees ja lisas, et mõnikord võib ju keegi lihtsalt kiusu pärast kooskõlastuse andmata jätta.

Juhkami täpsustas, et kui kooskõlastus on mingil põhjusel andmata jäetud, peab volikogu kõik asjaolud endale väga põhjalikult selgeks tegema.

"Et millistel kaalutlustel ja põhjustel kooskõlastust ei antud," lisas ta.

Riigikohtu otsus viitas ka mitmele varasemale kohtulahendile, mis olid aga pärit ajast, mil pla­neerimistege­vus käis vanast ehitus- ja pla­nee­rimis­seadu­sest lähtuvalt.

"Nüüd on need seadused lahku viidud ja saime teada, et senised põhimõtted toimivad ka uue pla­neerimissea­duse valguses," sõnas Mihkel Juhkami.

Rakvere linnas on analoogseid vaidlusi käsil teisigi, tuntuim käib Juhkami sõnul ilmselt KITi klubi maaala planeerimise üle.

Maxima tuleb tulevikus

Mihkel Juhkami rääkis, et linnaelus toob taoline vaidlemine inimeste jaoks ebameeldivaid tagajärgi.

"Kesklinnas on kolm kinnistut, mis on aastaid seisnud," lausus Juhkami. "Tühjana või heakorrastamata on nende kinnistute kohta pehmelt öeldud."

Aeg, mis oli investeerimiseks soodus, on kohtuvaidluste tõttu mööda lastud.

"Iseasi on see, kas veel ühte poodi Rakveresse vaja on, aga kui Maxima oleks varem kohal olnud, oleks võib-olla mõni teine kett tulemata jäänud," arvas Rakvere linnavolikogu esimees.

Linnarahva jaoks on oluline see, et Maxima kaupluse ehituse taga seisab ka Tallinna ja Jakobsoni tänava ristmiku ümberehitus.

"Suure valu ja vaevaga saime Maximaga kokkuleppele, kes mida teeb, aga praegu on linna positsioon selles suhtes oluliselt halvem," sõnas Juhkami, kes avaldas lootust, et kui millalgi kaupluse ehituseks peaks minema, õnnestub saavutada ka mingid uued kokkulepped ristmiku väljaehitamiseks.

Maxima Eesti avalike suhete juht Erkki Erilaid ütles, et riigikohtu otsus valmistab küll rõõmu, kuid praegune majandussituatsioon Maximat eriti kiirustama ei innusta.

"Maxima kauplus tuleb Rakveresse kindlasti, aga millal, sõltub sellest, millised ilmingud majanduses on," lausus ta.

Erilaid rääkis, et Maxima otsib investoreid, kes oleks nõus ehitama Eesti eri paikadesse kauplusehooneid, kuhu Maxima läheks ankurrentnikuks.

"Vahepeal ehitasime väga aktiivselt ise, aga enam ei tahaks sellega tegelda," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles