Paneelidiskussioonil räägiti väärtushinnangute muutumisest

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Toompuu (vasakult), Riho Mäe ja Piia Tamm.
Tauno Toompuu (vasakult), Riho Mäe ja Piia Tamm. Foto: Teet Suur

Rakveres Virumaa Teataja ja Euroopa Parlamendi Eesti infobüroo korraldatud arvamusliidrite lõunal "Mida kriisist õppida?" peetud paneeldiskussiooni teemaks oli „Kuidas ja kas on kriis mõjutanud väärtushinnanguid?".


Alljärgnevalt mõningaid mõtteid diskussioonis osalenute sõnavõttudest.

Riho Mäe, treener ja pedagoog:
„Õpetajana olen elanud palgast palka nii nõuka ajal, varakapitalismi tõusu tingimustes kui ka praegu kriisiajal. Sestap minul kriisikibestumus puudub ja mõneti näen seda kõrvalseisjana. Läbi laste tajun seda kindlasti. Aga kriis ei löö mind nii raskelt kui neid, kellel on olnud oma raha kusagile paigutada."

Tauno Toompuu, Rakvere kirikuõpetaja:
„Majandustõusu periood minu jaoks erilisi vilju kaasa ei toonud, aga kriisi viljad on ikkagi kogetavad. On traagiline, et paljud inimesed, kes tõusu vilju kogeda ei saanud, on praegu kriisi tõttu eriti keerulisse olukorda sattunud, sest on kaotanud töö.
Üha rohkem inimesi tahab rääkida oma raskest olukorrast ja üha rohkem inimesi leiab tee kirikusse."

Piia Tamm, Jõhvi kontserdimaja direktor:
„Eestlased tulevad igal juhul kriisist välja. Küsimus on selles, kuidas, ja kuidas mõjutab kriis erinevaid põlvkondi."

Tauno Toompuu:
„Põhiteema on inimestel praegu illusioonide purunemine. Kui konstruktsioon, mille olemasolu ma olen uskunud, enam ei tööta, tekibki inimesel küsimus, mis siis jääb."

Riho Mäe:
„Äkki on natuke mõistus juba koju tulnud ja mõttetuid raiskamisi enam ei näe. Näiteks on linnatänavailt hakanud kaduma kütust õgivad džiibid, mis on ikka natuke muuks asjaks mõeldud kui linnas sõitmiseks.
Minul on kriisikogemus olemas, olen üle elanud talongiaja. Olin siis noor ja tuli hakkama saada. Noorte jaoks on see valus õppetund. Nad on elanud ebareaalses pseudomaailmas, kus väärtushinnangud on olnud teised."

Tarmo Linnas, Viru-Jaagupi kirikuõpetaja:
„Kriis ei ole veel väärtushinnanguid muutnud. Need kosmeetilised operatsioonid, mida valitsus plaanib või millele loodavad inimesed, et käime selle augu läbi ja siis jätkame endist elu, ei muuda väärtushinnanguid."

Piia Tamm:
„Räägime liiga palju ühtedest ja samadest inimestest, liiga vähe on säravaid eeskujusid.
Hoolivust, koostööd, ausust ja eetikat peaks alati olema rohkem."

Riho Mäe:
„Kriis ongi õppimiseks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles