Rakvere Raipe kalender 2013

Rakvere Raibe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere keskväljakule rajatakse džunge.
Rakvere keskväljakule rajatakse džunge. Foto: Rakvere Raibe

Jaanuar

*2. jaanuar. Kaks Virumaad viiakse ühe mütsi alla. Einar Vallbaum saab ühendatud maakonna vanemaks. Rahvas nõuab Narva maanteel käest kinni hoides ka Venemaa ühendamist Virumaaga.

*12. jaanuar. Rakvere abilinnapea Rainer Miltop avab linnavalitsuses Kyäni mustikajoogi müügipunkti. Lähtudes Kyäni müügi loogikast, tehakse ka linna laenumajandus püramiidskeemipõhine – võtta uus laen, et katta vanad laenud jne.

*15. jaanuar. Rakvere spordikeskuse uueks juhiks saab Allan Jaakus, kes laseb Eesti parimaks muruväljakuks nimetatud jalgpalliplatsi üles kaevata ja rajab sinna kogretiigid.

*17. jaanuar. Kuna Rakvere sai mullu metsapealinna rolliga ideaalselt hakkama, kuulutatakse Lääne-Virumaa keskus tänavu vihmametsapealinnaks. Linna tuuakse kuus ahvi, keskväljakule rajatakse džungel ja Oleg Gross hakkab Eestis kasvatatud sigade lihast banaane tootma.

*21. jaanuar. Rakveres tehakse teoks innovaatiline valgusprojekt, mille käigus tõstetakse kõik tänavavalgustuspostid tänavate keskele.

Veebruar

*1. veebruar. Rakvere abilinnapea Rainer Miltopi eestvedamisel laieneb Kyäni võrkturunduse haare maakonnas ja ka -ilmas. Linnavapil asendatakse kuldne kroon sinise alaska mustikaga.

*10. veebruar. Algab maoaasta. Suureneb maohaavade ja maotute tegude oht.

*12. veebruar. Kyäniga üle pingutanud Rainer Miltop kaotab abilinnapea koha. Toomas Varek ei taha enam eksida ning kutsub abilinnapeadeks Erich Petrovitsi ja Peep Vassiljevi nagu aastaid tagasi. Vassiljev hakkab ideid müüma, Petrovits iseennast.

*24. veebruar. Eesti vabariigi aastapäeval teatab peaminister Andrus Ansip, et tal on teflonpea ning ta põrutab lendava taldrikuga kosmosesse.

*27. veebruar. Koorijuht Elo Üleoja läheb valikkooriga Ulaanbaatari Tšingis-khaani nimelisele festivalile, kust tuuakse Rakverre lauluga “Uh-ah” kuldmedal ja 84 tugrikut.

Märts

*2. märts. Erukindral Urmas Roosimägi teeb lõpuks ära karistuseks saadud ühiskondlikult kasuliku töö. Ta valib karistuseks Rakvere abilinnapea ameti, mida peab kolm päeva.

*4. märts. Rakvere linnas alustatakse uue suurejoonelise veeprojektiga: majadesse tuuakse ka leige vesi. Kõik tänavad kaevatakse korraga üles, et mitte korrata mullust segadust. Linnavapil asendatakse sinine alaska mustikas kollase ekskavaatoriga.

*11. märts. Uueks Rakvere abilinnapeaks saab jälle Sven Kesler, kes võtab kontrolli alla linna koolid. Esmalt avastab ta, et Rakvere gümnaasiumis on kadunud kuus kriidipulka. Koolidirektor Aivar Part tunnistab piinamise järjel, et ta sõi kriiti, kuna tal oli muidu liiga madal hääl ning algklassilapsed kartsid teda.

*12. märts. Maavanem Einar Vallbaum teeb ettepaneku ühendada rakverlaste kodud ka piiritusetorudega, et propageerida meie vanima tööstusharu toodangut.

*18. märts. Aqva laieneb veel – Parkali parklasse hakatakse ehitama surfikeskust. Parkali tänav saab uue nime – Kusma Street. Rakvere linna tunnusmeloodiaks saab Bonzo esituses laul “Kusma sind küll tabaks”.

Aprill

*1. aprill. Targas Majas avatud lollimajja on sissepääs vaid neil, kelle IQ jääb alla 50.

*12. aprill. Hallikud müüvad oma kaubamärgi Päts uutele investoritele. Leivaäris pettunud Hallikute pere avab mereannikohviku L’Meri.

*14. aprill. Ants Leemets tõmbab Rakverele müüri ümber ning hakkab Moonakülas linna pääsuks pileteid müüma, samas annab Leemets välja käskkirja, et teda tuleb edaspidi nimetada von Leemetzaks.

*17. aprill. Seni kuue ja poole mehega cramoniaanlastele lakkamatult sauna küttev Andres Sõber saab võimaluse soetada Tarvale juurde veel pool meest. Rahaülejääk selleks tekkib seoses spordikeskuses aset leidnud suure tuulutusega, mis vähendab poole võrra ventilatsiooni ja kanalisatsiooni arveid. Abijõupoolik ostetakse Tarvale Marko Matverelt, kes tüdinuna koikukaaslasest tassis oma mulluselt reisilt kaasa mõned pooltundmatutelt saartelt pärit uutmoodi tüütud poolinimesed. Ostuga seotud finantsliikumisi lubatakse linnavalitsuses poole silmaga uurida.

*19. aprill. Kunda kalaliftiga tehakse pidulikult esimene sõit, esmareisijaks on tundmatuks jääda sooviv mudamaim.

*30. aprill. Kuna keegi Tapa vallaga ühineda ei tahtnud, saab Tapa linn uue nime – Ubibljad. Seal korraldatakse sõjafilmide festival.

Mai

*1. mai. Rakvere mahepiiritus saab karskusliidu preemia mahepohmelli eest.

*2. mai. Haljala ristmiku pompoosse jalakäijate silla ületab esimene inimene (jääb sel aastal ka ainsaks ületajaks).

*5. mai. Euroopa Liidust tuleb direktiiv, et üks abilinnapea peab olema naine, ametisse kutsutakse ruttu Kairit Pihlak. Mitu volikogu liiget on selle peale valmis soovahetusoperatsiooni tegema, et mitte naisi poliitikasse lasta.

*7. mai. Rakvere tööstusparki tuleb esimene huviline, kelleks on Leida K. Veltsist, nimelt rentis ta seal kaks ruutmeetrit tootmisala vahvlite küpsetamiseks. Läbirääkimised käivad veel Anatoli S-iga Mustveest, kes kavatseb tuua oma kurgihapendamise Rakverre üle.

*20. mai. Pärast seda, kui Rakvere Tarva korvpallimeeskond võitis Kalev/Cramot, võeti maha tallinlaste treener Aivar Kuusma, kui Rakvere võrkpallurid võitsid tartlasi, võeti maha nende treener Rainer Vassiljev. Nüüd alistab Rakvere jalgpalliklubi FC Flora ning Aivar Pohlak astub ise selle peale jalgpalliliidu juhi kohalt tagasi.

*23. mai. Korvpalliklubi BC Rakvere Tarvas treener Andres Sõber annab välja vandumise sõnaraamatu, mis muutub kiirelt bestselleriks. Sisaldab ka lätikeelseid vandesõnu, nagu raisks, kurats jt

Juuni

*3. juuni. Kadrina lauluväljakul korraldatakse ülemaailmne gangnam-tantsupidu. Peo üldjuht on Koreas tantsustiili õppimas käinud klaasikunstnik Riho Hütt. Lisaks tantsimisele leiab aset ka ühine klaasikriipimine ja kintsukraapimine.

*5. juuni. Rakveres avatakse politseimuuseum, mille direktoriks saab Sven Kesler, kes esimesena vallandab Ants Leemetsa, sest miilitsanurk ei vasta ootustele.

*10. juuni. Tuletõrje saab operatiivsõitudeks elektriautod.

16. juuni. Eino Vaher sõidab teist korda Itaaliasse Firenze kesklinna. Sõidu eesmärk on osta juurde lõbusaid T-särke. Virumaa kauplustes lõppevad tikud, sool ja viin. Kartuleid tellitakse koju McDonald’si kontori kaudu otse Poolast. Krõpsudena. Ärge uskuge, kui ei taha.

*19. juuni. Laekvere vallavanem Aarne Laas pöördub õigluse nimel prokuratuuri poole palvega määrata talle sama range karistus, nagu teenis Andres Jaadla.

*27. juuni. Rakvere kultuurikomisjonis välja käidud idee korraldada vallimäel pedede pillerkaar lükatakse tagasi. Selle asemel toimub sado-maso laulu- ja tantsupidu “Punk on soft”.

Juuli

*1. juuli. Kuna Tamsalu uued tänavad tehti liiga kitsad, keelatakse linnas autoliiklus.

*3. juuli: Rakvere kuldse roti kõrvale teeb Seaküla Simson vanarauast uue skulptuuri Pervertum Mobile.

*8. juuli. Populaarse Tarva Ööjooksu kõrval korraldatakse esimest korda rahvusvaheline üritus Päevauinak.

*15. juuli. Viru rallil tehakse esimest korda siinse autospordi ajaloos hüpe tundmatusse.

*20. juuli. Rakvere abilinnapeaks saab Matti Jõe, kes hakkab linnavalitsuses müüma kalu, mis ta Peipsist püüab.

*22. juuli. Vargamäel esietendub Rakvere teatri tänavune, hiigeleelarvega suvelavastus, milleks on “Kõik Tammsaare teosed viie minutiga”.

August

*3. august. Rakvere haigla uue hoone ehitus peatatakse rahapuudusel. Vundamendiauku rajab Roman Kusma väliujula. Osa arste lahkuvad Soome, teine osa hakkavad ujumisinstruktoriteks. Uueks peaarstiks kutsutakse Triin Aljand.

*10. august. Oma kehva mainega võitlev Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehas nimetatakse ümber Õitsvaks Kannikeseks.

*17. august. Käsmu meremuuseumi peremees Aarne Vaik hakkab ehitama viikingiaegset allveelaeva.

*22. august. Vallimäel avatakse pitsiline rippsild, mis on nii ohtlik, et see kuulutatakse koheselt seikluspargi atraktsiooniks.

*25. august. Tapal hakatakse koolitama animatsioonisõdureid, sest Eesti animatsioon on osutunud äärmiselt tõhusaks vahendiks islamiäärmuslastega võitlemisel. Klassikalised Priit Pärna animatsioonifilmid, nagu näiteks “Aeg maha”, tekitavad islamistides sellist segadust, et nad kaotavad võitlusvõime. Eesti animatsioonsõdurid lõpetavad järgmisel aastal võidukalt Afganistani sõja.

September

*4. september. Rakveres avatakse korraga liivakell, aisakell ja munakell. Selle peale hüppab väike Pärt ratta selga ja sõidab Paidesse.

*12. september. Tõrma hüppemägi kerkib 1900 meetri kõrguseks, sest suvel tuli kaevetöid juurde ning pinnas viidi Kõrgemäele. Mägi varjab lõunapäikese, sellest lähtuvalt paistab linnale päike vaid enne kella ühtteist ja pärast kella kolme.

*16. september. Streigimurdjad korraldava üleriigilise hoiatusstreigi.

*21. september. Rakvere tennisehall, kontserdisaal, hokiväljak, kinomaja, galerii saavad nurgakivid. Rohkem kive neisse enam kunagi ei paigaldata.

*23. september. Tudu metsas kohatakse tarvast. Hiljem selgub, et see on tulnud Äksi jääaja keskusest.

Oktoober

*6. oktoober. Kohalikud valimised võidab Eino Vaheri juhitav rahvaerakond Usume Ched!. Uueks linnapeaks saab aga hoopis Andres Jaadla, kelle poolt on antud kolm häält. Eino Vaheri päralt on abilinnapea koht ja ta hakkab müüma Che Guevara pildiga särke.

*10. oktoober. Rahvaloenduste täpsustatud andmetel selgub, et Lääne-Virumaal on ka üks linn, kus ei ela ühtegi inimest. Linna nime ei avalikustata.

*20. oktoober. Maakonna sotsiaaltöötajad pannakse tööle elektriga.

*28. oktoober. Andres Jaadla vaidlustab kohtus volikogu otsuse, mis määras ta linnapeaks.

*30. oktoober. Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev avastab ootamatult, et terve lihakombinaat on ära varastatud. Prokuratuur keeldub uurimise huvides kommentaaridest.

November

* 1. november. Aqva omanikud osatavad Vinni ujula ja lasevad selle basseini betooni täis, et keegi seal enam ei käiks.

*9. november. Asutakse projekteerima Lääne-Virumaa ümbersõitu läbi Järva-Jaani ja Tudulinna, et viia liiklus Lääne-Virumaalt mööda.

*12. november. Loovkeskus kolib tööstuskülla.

*17. november. Viitna sammashoones, kus seni asus Kaukaasia restoran, avatakse ülikool Universitas Vitnaesis.

* 29. november. Viimane veel sõidukõlblik elektriauto põleb tuhaks.

Detsember

*1. detsember. Rakvere Raibe avaldab kõikide netikommentaatorite nimed koos pildi ja elulooga.

*2. detsember. Viru Õlu laseb välja uue jõuluõlle Võsaporter.

*6. detsember. Soome kelgu sõbrad soovivad olemas kergliiklusteede kõrvale veel ühte, mis sobiks vaid neile, sest rulluisutajad takistavad nende liikumist.

*10. detsember. Kunda jõgi viib minema tsemenditehase.

*12. detsember. Rakveres elav Silmeti juht David O’Brock võidab saate “Eesti otsib superstaari”.

*31. detsember. Lõpeb eestlaste kalender, see jätkub 1. jaanuaril …

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles