Näitusel taaselustuvad vanad nukud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja muuseumis avati vanade taastatud nukkude näitus “Kultuuri- ja muinasjutulaekad”.
Väike-Maarja muuseumis avati vanade taastatud nukkude näitus “Kultuuri- ja muinasjutulaekad”. Foto: Meelis Meilbaum

Esmaspäeval avas MTÜ Looja Väike-Maarja muuseumis vanade taastatud nukkude näituse “Kultuuri- ja muinasjutulaekad”. Väljapaneku on koostanud Leida Rätsep ja Eha Leinassaar.

Avamisel üllatas kohalesaabunuid päris elus muinasjutt kurja nõia ja hea haldjaga. Nagu muinasjutule kohane, sai aga kurjast nõiastki lõpuks südamlik krõnksnina ning koos haldjaga tutvustati väljapanekul olevaid mängukanne.

Muinasjutumaailma, mida on lapsepõlves enamik inimesi unes või mõtetes külastanud, aitas sisse elada mahe muusika.

Näitus “Kultuuri- ja muinasjutulaekad” on kokku pandud vanadest katkistest unarusse jäetud ja äravisatud nukkudest, millele on antud uus elu. Näitus kutsub inimesi mõtlema asjadest, mida oleme kunagi kalliks pidanud.

Kas me sageli pole liiga hoolimatud esemete ja materjalide suhtes, mis on meie kasutuses? Raiskamist on palju, tahame ikka kallimaid, uhkemaid ja uuemaid asju. Milline oli sinu esimene nukk? Kas see on sul alles reaalselt või ainult mälestustes?

Näituselt leiavad endale oma nii väikesed kui suured – ühtedele pakuvad vaatamiseks olevad nukud avastamis-, teistele toredat äratundmisrõõmu. Näitust kureerinud Väike-Maarja Muusika- ja Kunstiseltsi eestvedaja Kaja Kruubi sõnul on tegemist rändnäitusega, mis järgmisena peatub Tapal. Seda, mismoodi lelud seal üles seatakse, Kruup arvata ei osanud.

Näitus “Kultuuri- ja muinasjutulaekad” jääb Väike-Maarja muuseumis avatuks 8. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles