Kevad ja suvi tulevad luulena keset talve

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Mälberg lavastuses “kevad ja suvi ja”.
Tiina Mälberg lavastuses “kevad ja suvi ja”. Foto: Rakvere Teater

Täna esietendub Vihula mõisa viinaköögis Tõnu Õnnepalu, Tiina Mälbergi, Taavo Remmeli ja Peeter Nahko koostöös valminud “kevad ja suvi ja”. Lavastuses põimuvad tervikuks Tõnu Õnnepalu luule Tiina Mälbergi esituses, Taavo Remmeli kontrabassimuusika ning Peeter Nahko fotod.

“Lugesin mingil ajal Tõnu raamatut ja see kõnetas mind. Kandsin seda endas, tundsin seal ikka ja jälle midagi ära – olin ju minagi rännanud Vahemere maades, Indias, sõitnud risti ja põiki Eestimaa läbi, olnud armunud, kurvastanud, joonud roosat veini ja rohelist teed, niitnud muru, kraapinud autoklaasilt jääd, juba palju aastaid näinud, kuidas “aasta-ajad vahelduvad, peegel tuhmub”,” ütles Tiina Mälberg.

Londoni-reisil tekkinud dialoog kontrabassist Taavo Remmeliga, kus muusik ja näitlejanna vestlesid improviseerimisest, fikseerimisest, spontaansest loomisest, tehnikast, interpreteerimisest, muusiku suhtlemisest ja tegutsemisest, näitleja musitseerimisest, jõudis välja koostöömõtteni. Loodusfotograafide albumeid sirvides jäid Mälbergile silma Rakverest pärit Peeter Nahko pildid ning leidsid tee lavale.

“Iga osalise sattumine minu lavastuse juurde on ühest küljest olnud juhuslik, kuid samas loomulik, loogiline, justkui määratud,” arvas Tiina Mälberg.

Näitleja ja lavastaja sõnul on “kevad ja suvi ja” mõeldud kõigile, kes oskavad või soovivad ükskõik millisel päeval või kellaajal siin maal aknast välja vaadates näha ilu ja rõõmustada, aga julgevad vaadata ka asjade, eneste sisse, sukelduda teinekord päris sügavale, kartmata kõrgust, kuhu see võib vaataja paisata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles