Kas võtta laenu või mitte – selles on küsimus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiupõrsas.
Hoiupõrsas. Foto: Internet

Eesti Pangaliidu korraldusel toimus kolmapäeval üleriigiline rahatarkuse päev, mille käigus jagasid liidu liikmespankade töötajad oma teadmisi ja kogemusi enam kui sajas eesti- ja venekeelses põhikoolis ning gümnaasiumis.

Rakverest olid oma nõusoleku külalisesinejate vastuvõtmiseks andnud Rakvere reaalgümnaasium ja gümnaasium. Kuigi viimases lükkus teabepäev esineja haigestumise tõttu edasi, said reaalgümnaasiumi 9. klasside õpilased tarkust nii- ja naasugust. Mis on laen? Millised ohud laenamisega kaasnevad? Mida peaks teadma pere eelarvet plaanides?

Rahaga ümberkäimisest jagasid noortele teadmisi Danske panga esindajad Tiina Kohv ja Laivi Jusikainen, kes on ühtlasi reaalgümnaasiumi vilistlane. Kuigi tegemist oli esmakordse sellelaadse üritusega, oleks just noorte inimeste teavitamine ja harimine finantsvallas Tiina Kohvi arvates väga oluline. “Praegu ei teata suurt midagi ja vaid üks õpilane peaaegu poolest saalitäiest julges tunnistada, et tegeleb säästmisega,” sõnas Kohv.

Noorte teadmatusele viitas selgesti näiteks asjaolu, et eesti keskmiseks ühe kuu sissetulekuks ühe töötaja kohta pakuti ligi paar tuhat eurot. Jusikaineni arvates on väga vajalik, et kui noor inimene astub ellu, siis ta oleks teadlik rahaga ümberkäimisest ning mõtleks pikalt näiteks enne laenulepingu sõlmimist. “Noored on kärsitud, tahavad kõike kohe saada, nii võetaksegi laenu tihti üsna mõtlematult,” ütles ta.

Pangaliidu tegevjuhi Katrin Talihärma sõnul on finantsharidus liidu üks esmatähtsaid tegevusvaldkondi. “Eestimaalaste finantsteadlikkuse suurendamine on pangaliidu jaoks lähiaastate üks tähtsamaid eesmärke. Uue algatusena ellu kutsutud rahatarkuse päeva mõte ongi anda kooliõpilastele alusteadmisi, kuidas arukalt rahaasju korraldada,” selgitas Talihärm.

Talihärma sõnul valiti esimesel korral tunni sihtrühmaks põhikooli lõpetajad ehk 9. klasside õpilased. Aktsioonist võtsid osa Swedbanki, SEB, Danske, Nordea, LHV, Krediidipanga, Citadele ning UniCredit Panga töötajad. Tunni pikkus oli 45 minutit ja soovituslik õppematerjal sai koostatud koostöös pangaliidu finantshariduse toimkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles