Juhtkiri: Vorstilinnast enamat?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgrattahoidja Rakvere kesklinnas.
Jalgrattahoidja Rakvere kesklinnas. Foto: Hilje Pakkanen

Kui läinudreedene Iltalehti küsis turismimessist kirjutades, mis on ühist aasiapärasel massaažil ja vorstil, siis kõlas õige vastusena, et neid ühendab Rakvere.

Üks tähendab teadupärast soomlaste seas populaarset Aqva spaad ja teine soomlaste ehitatud ja neile kuuluvat lihakombinaati.

Rakvere on viineri sünonüüm, seda tunnistas ka lihakombinaadi juht Teet Soorm. Rakvere spaa aga turismimagnet, mille järgi tuntakse Lääne-Virumaa keskust lähedal ja kaugel. Rakvere atraktiivses linnuses käivad peaasjalikult turistid, kes nn alllinna ei jõua. Ja mis oleks Rakvere ilma teatrita? “Paide,” vastaks nii mõnigi naljanina.

Aga millist kuvandit rakverlane ise tahab? Nimelt kutsubki teater täna õhtul kõiki ärksaid kodanikke osalema avalikul arutelul, kus fookusesse on võetud Rakvere linna imago. Millisena me tahaksime, et muu maailm meid, Rakvere kodanikke, näeks? Millise kuvandiga tahaksime ise ennast siduda? Nõnda küsivad arutelu korraldajad.

Rakvere on olnud väge täis linn, mille vapiüritusteks Baltoscandal, meeste tantsupidu, punklaulupidu, ööjooks …

Aga ka kõik teised linnad punnitavad, et välja paista. Küsimus on, mille nimel. Kas imago all mõeldakse enda eksponeerimist teistele. Või on ikkagi eeskätt vajalik, et Rakvere linnakeskkond pakuks siin elajale ja siia tulijale elamis- ja olemisväärset.

Kui see suur kaevamine ühele poole saab, võib ka linna üldpilt paraneda. Selliseid ämbreid nagu kesklinnas laiutavad koleehitised muidugi ühe suvega ära ei kaota. Isegi Jürgen Veberil ei pruugi see trikk õnnestuda.

Ometi on Rakvere oma loodusläheduse (mereläheduse) ja samal ajal ka pealinnalähedusega küllaltki atraktiivne paik ning hoolimata sellest, et rahvastikuandmed näitavad inimeste hulga vähenemist ka siin, võib tuua küllaltki palju näiteid, kuidas noored inimesed ja pered on kolinud Rakverre, sealhulgas Tallinnastki.

Sellele kõigele on täna õhtul alates kella 19 võimalik Teatrikohvikus kaasa mõelda, et siis sõna sekka öelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles