Porkuni kutsub kõikjal Eestis järvetalgutele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porkuni järve on juba mitmel kevadel talgude korras sodist puhastatud.
Porkuni järve on juba mitmel kevadel talgude korras sodist puhastatud. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Saabuva maikuu viimasel laupäeval liuglevad Porkuni järvel kindlasti paadid, kuid neis pole lõbusõitjad, vaid inimesed, kes korjavad veekogusse loobitud prahti.


Läinud aastal samal ajal korraldati Porkuni järvel esimesed talgud. Viies paadis oli 14 inimest ja päevaga sai 40 hektari suurune järvepind puhtaks. Kaugemad talgulised olid Porkuni juurtega tallinlased.


Koristustalgute mõtte algataja ettevõtja Eigo Laur ütles, et kui eestlastele on talgute maismaal pidamine vana tava, siis Eesti kaunile väljanägemisele tuleks kindlasti kasuks ka oma kodukoha veekogude ühiskoristamine. "Seepärast kutsun üles Porkuni eeskuju järgima," ütles Laur.

Eigo Laur lausus, et Porkuni rahvas on järvelt paatidega prahti kokku korjamas käinud varemgi. "Aga seda on tehtud üksikult ja põhiliselt oma kodu lähedal kalda ääres. Möödunud aastal otsustasime Porkuni rahvaga, et teeme ühise suure talgupäeva, et järv suviseks puhkusehooajaks korda saaks," rääkis Laur.

Suvel on maalilise loodusega Porkuni külastuspaigaks inimestele nii koduvallast, Eestist kui mujalt maailmast. "Porkuni on Tamsalu valla üks visiitkaarte, kus korraldatakse suviti arvukaid spordi- ja kultuuriüritusi. Kaasa arvatud rahvusvahelised tünnisõidu võistlused, mis on alati olnud publikumagnet. Porkuni elanikel on hea tunne näidata oma külalistele kaunist ja korras kodupaika," kõneles Laur.

Mullu mais korjati talgupäeval järvepinnalt paarkümmend kotitäit hulpinud prahti, põhiliselt pudeleid, kilet ja plastikut.

Eigo Laur rääkis, et seekordseks talgupäevaks võib välja panna vähemalt kümme paatkonda.
"Sellise arvu paatkondadega tuleme järvepinna prahist koristamisega kindlast toime," arvas Laur.

"Seekord on talgute korraldajad valmistanud ka pika varrega kahvataolisi koristusvahendeid, et nendega vajaduse korral järve põhjani ulatuks," lisas ta. Kokkukorjatud prahi äravedamisel on lubanud aidata Tamsalu vallavalitsus.

Artikli täielikku versiooni on võimalik lugeda Virumaa Teataja  kolmapäevasest paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles