Kundale teeb muret hiiemäe saatus

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Kunda hiiemägi.
Pildil Kunda hiiemägi. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kunda linnavalitsus üritab taas maausulisi koondava Maavalla Kojaga läbirääkimisi alustada, et Kunda hiiemäe tuleviku suhtes selgust leida.


Kunda linnavalitsus saatis Maavalla Kojale Kunda hiiemäe asjus järjekordse kirja, milles pakub kojale võimalust võtta hiiemägi tasuta kasutusse ja teeb ettepaneku algatada diskussioon hiiemäe ala korrastamise ja puutumatuse säilitamise ning edaspidise käekäigu planeerimise üle.


Kunda linnapea Allar Aroni sõnul tegi linnavalitsus Maavalla Kojale ettepanekud hiiemäe edasist käekäiku puudutavaks mõttevahetuseks ning edasise kavandamiseks juba 2007. aasta novembris, paraku on linna ja maausuliste suhted soiku jäänud ja hiiemäe tulevik on jätkuvalt lahtine.

"Muu hulgas sisaldas meiepoolne kiri ettepanekuid koostööks ala korrashoiuküsimuste lahendamisel, sealhulgas näiteks ühise koristuspäeva korraldamine prügi likvideerimiseks," seisab linnavalitsuse kirjas.

Hiiemägi on korras
Maavalla Koja esindaja Ahto Kaasik ütles, et hiiemägi ise on heas korras ja seal prügi ei ole. "Hiiemäe kõrvale karjääri on prügi veetud, oleme teinud linnavalitsusele mitu korda ettepaneku sulgeda karjääri viivad väikesed teed," lausus Kaasik.

Allar Aroni väitel on keelumärgid ja ka sissesõitu takistavad tõkendid paigaldamisel.

Möödunud aastal korjati enamik hiiemäe alal olevast prügist kokku üleriigilise kampaania käigus linnaelanike abil, lisaks korraldasid hiiemäel ja selle ümbruses mullu augustis omaalgatuslikult prügikoristustalgud Lammasmäel suvepäevi pidanud K-Rautakesko keti töötajad.

Ahto Kaasiku sõnul on ka maausulised kindlasti võimalikeks koristuspäevadeks valmis, miks aga seni hiiemäe ümbruse koristamisel kaasa pole löödud, ta öelda ei osanud.

Küll rääkis Kaasik, et Maavalla Koda on arutanud riigi ja omavalitsuste omandis olevate looduslike pühapaikade võtmist koja kasutusvaldusse, kuid selline mõte ei ole toetust leidnud.


Talgud peeti mujal

Eelmisel laupäeval organiseeris Maavalla Koda muinsuskaitsetalgud kahes looduslikus pühapaigas, Kunda hiiemägi nende hulka ei kuulunud.

Kaasik tunnistas pisut ka enda süüd selles, et Kundas asjad soiku on jäänud. "Aga kindlasti arutame linnavalitsuse ettepanekuid uuesti ja uurime, mida Kunda meilt täpsemalt ootab," lubas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles