Rehetare - kodu XXI sajandil

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu tellisetehase punastest tellistest laotud pliit ja soemüür.
Võsu tellisetehase punastest tellistest laotud pliit ja soemüür. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Tooma talu madalast uksest siseneja võtavad hämaras toas vastu rehetarele omane suitsuving ja leeaugus veel lõõmavad söed. Selline lõhn pole tares siiski enam tavapärane – perenaine on lihtsalt külaliste ootusärevuses unustanud siibri avamata.

Kahju sellest väikesest apsakast sündinud ei ole. Rehetoa parkunud lagi meenutab hoopis kaugeid aegu. Aegu, mil selles ruumis partel vilja kuivatati ja reht peksti. Aga ajad on muutunud ja pererahvaski kambrites vahetunud.

Vihula vallas Uuskülas asuva Tooma talu praegune perenaine Marit Oinus astus koos oma perega  talu õuele neli aastat tagasi. Ees ootas neid kümme aastat tühjana seisnud paekivist rehielamu, mis igalt poolt hallitas. Sellest pidi saama nende kodu, kuigi esialgu öeldi naisele päris mitmel korral, et renoveerimist ei tasu ette võtta. Marit Oinus ei leppinud eita­va vastusega ja otsis abi edasi, kuni jõudis Eesti Vabaõhumuuseumi, kus maaarhitektuuri keskuse juhataja Elo Lutsepa eestvedamisel just alustati vanade maamajade omanike nõustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles