Väike-Maarja vald kinkis seltsile kinnistu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivaküla uhkuseks on Kiltsi mõisakompleks.
Liivaküla uhkuseks on Kiltsi mõisakompleks. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Väike-Maarja vald otsustas kinkida MTÜ-le Liivaküla Küla Selts Lõkketule kinnistu, kuhu Liivaküla selts on juba üht-teist rajanud.


Mittetulundusühing Liivaküla Küla Selts esitas Väike-Maarja vallavalitsusele avalduse, et Lõkketule kinnistu seltsile kingitaks.


"Kuna vald ei vaja kinnistut seadusest tulenevate ülesannete täitmiseks, oli selle kinkimine võimalik," ütles Väike-Maarja valla teabe- ja spordiosakonna juhataja Ilve Tobreluts.

Väike-Maarja vallavolikogu andiski 27. mai istungil kinketehingule oma heakskiidu.

Kingitus tegijatele

Tegemist on Liivaküla külas asuva 16 041 ruutmeetri suuru­se vallale kuuluva kinnistuga, mil­lel praegu paikneb kasutuskõlbmatu, põhja­likku renoveerimist vajav hoone.

Vallaga sõlmitud kokkuleppe kohaselt on Liivaküla Küla Selts senini heakorrastanud kõnealuse kinnistu maaala ja rajanud sinna avalikuks kasutamiseks kiige-, võrkpalli- ja lõkkeplatsi ning laululava.

Tobreluts selgitas, et MTÜ on esitanud taotluse külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetuse saamiseks. Ja PRIA on otsustanud eraldada Liivaküla seltsimaja renoveerimiseks 938 796 krooni.

Projekti kogumaksumus on aga 1 488 145 krooni.

Projektis ette nähtud omafinantseeringu katmiseks peab külaselts võtma pangalaenu. Pangalaenu tagatiseks oleks Lõkketule kinnistu.

Ilve Tobrelutsu sõnul on eesmärgiks aktiviseerida külaelu ja ühistegevust - arendada kohalikku seltsielu ja küla kultuuritraditsioone

Liivaküla Küla Seltsi juhatuse liige Argo Kaasik rääkis, et seltsil on kindel plaan rajada kinnistule oma seltsimaja, kus inimesed saaksid koos käia aasta ringi.

Suveürituste korraldamiseks vajalik külaplats on küll olemas, aga Liivaküla seltsielu ei käi ainult suvekuudel, vaid tegutsetakse aasta läbi.

Seltsil on oma näitering, korraldatakse kultuuri- ja spordiüritusi ning organiseeritakse ühisekskursioone.

Aktiivne külarahvas

"Liivaküla rahvas pole aktiivne mitte üksnes meelelahutusüritustel, vaid ka heakorratal­gutel, kui on tarvis küla nägu kaunimaks muuta," ütles Kaasik.

Ta lisas, et kohalik kogukond, mille eesotsas on aktiivne külavanem Rein Möldre, on viimase viie aasta jooksul Liivakülas elu käima lükanud ja seda initsiatiivi tuleb toetada.

"Majanduses on praegu rasked ajad, aga ettevõtmiste edasilükkamine homsesse võib hakata pärssima külaelu hoogu. Väike-Maarja ehitusfirma Antaares on teinud oma pakkumise renoveerida kinnistul asuv hoone 1,5 miljoni eest," kõneles Kaasik.

Tema arvates on Liivaküla n-ö trumbid Kiltsi loss, rikkalik ajaloopärand ja kaunis loodus, mis pakuvad lisavõimalusi turismi arenguks.

Pandivere Arengu- ja Inkubatsioonikeskuse juhataja Aivar Niinemägi ütles, et Liivaküla Küla Seltsi tegevus on tõestus, et aktiivsete inimeste eestvedamisel võib mõne aastaga teha kohaliku elu edendamisel palju ära.

"Oleme viinud meie väliskülalisi Liivakülla, et tutvustada ka neile sealseid vaatamisväärsusi, külarahva eestvedamisel ehitatud kiigeplatsi ja seltsielu," sõnas ta.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles