Rakvere reoveepuhasti rekonstrueerimine lõppes

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere veepuhastusjaam.
Rakvere veepuhastusjaam. Foto: Meelis Meilbaum

Rohkem kui aasta kestnud Rakvere reoveepuhasti rekonstrueerimisega jõuti valmis maikuuks.

Rekonstrueerimise eesmärk oli viia Rakvere reoveepuhasti eelpuhastuse, bioloogilise puhastuse ja settetöötluse seadmestik tänapäevasele tasemele, et tagada Lääne-Virumaal puhtam keskkond.

Selleks vahetati suur osa amortiseerunud seadmeid uute ja efektiivsemate vastu ning paigaldati puhasti hoonesse uus automaatika, elektrivarustuse, kütte- ja ventilatsioonisüsteem.

Selle tulemusena muutub reoveepuhastus tõhusamaks ja töökindlamaks, muu hulgas pareneb puhastamise käigus keskkonda juhitava ventilatsiooniõhu kvaliteet.

Lisaks rajati reoveepuhasti kõrvale keskkonnaohutu purgimissõlm, kus on võimalik vastu võtta ning kuhu suunata puhastamiseks kogu ümbruskonna elamute ja asutuste reovee kogumismahutite sisu.

Ehitustööd tegi firma Skanska EMV AS, projekti koostas OÜ Aqua Consult Baltic. Tööd tehti projekti “Rakvere linna reoveekogumisala veemajandusprojekt” raames ning Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi rahalisel toel.

Rakvere reoveepuhasti paikneb Rakvere vallas Tõrremäe külas. Puhastile juhitakse reovesi Rakvere linnast, Rakvere linna lähedal paiknevatest Tõrma, Piira ja Taaravainu külast, Roodevälja külas asuva ASi Rakvere Lihakombinaat toiduainetööstusest ning veemajandusprojekti raames piirkonna kanalisatsioonisüsteemiga liidetud Näpi ja Sõmeru alevikust. Reoveepuhasti anti käiku 1990. aastal, viimane ulatuslikum rekonstrueerimine oli 2004. aastal.

Reoveepuhastis puhastati 2012. aastal keskmiselt 13 000 kuupmeetri reovett ööpäevas, puhastusprotsessi käigus eemaldatakse reoveest ligi 94% reoainetest. Tekkiv sete kompostitakse ja kasutatakse põllumajanduses ning haljastusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles