Rakvere majutusettevõtted loodavad edukale suvele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Art Hotell.
Art Hotell. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Kui talvine aeg on majutusettevõtete jaoks vaikne, siis suvi toob hulga turiste, kes endale ööbimiskohta otsivad, ja see teeb ettevõtete juhtide meele ainult rõõmsaks.


Katariina külalistemaja juhataja Tõnu Leppik oli suve suhtes lootusrikas, sest juba praegu on päris palju broneeringuid. Otse loomulikult olid kõik toad täis Rakvere linna päevade aegu, üleeile olid kasutuses umbes pooled toad.


Suve hakul on olnud nii sise- kui ka välisturiste. "Kõige huvitavam külaline oli üks naine, kes oli hakanud jalgrattaga Austraaliast sõitma. Tal oli paika pandud marssruut läbi Euroopa," meenutas Leppik, kelle sõnul peatub nende juures suhteliselt palju ka tugevas keskeas saksa turiste, kes sõidavad siia Saksamaalt jalgrattamatkade raames.

Suvi toob kliente


Võrdlemisi palju on soomlasi ja rühmareisijaid, peaaegu et püsiklientideks on Katariina külalistemajas muutunud tuulepargirajajad.

Kahene tuba maksab Katariina külalistemajas 400 krooni ja sisaldab hommikusööki. Sviidi eelistaja peab välja käima 1500 krooni.

Pea kaks aastat Rakveres Laial tänaval Art Café vastas tegutsenud Art Hotell pakub majutust 19 inimesele, kahese toa hind on 790 krooni.

Hotelli administraatori Helen Jalganeni sõnul on suvine aeg toonud kliente juurde, hetkel valdavalt siseturiste.

"Juunikuu on suures osas broneeritud seoses teatriürituste ja ralliga, nädala sees on vabu tube saada küll," lausus Jalganen.

Jalganeni sõnul on alates aasta algusest ka hindu langetatud, mullu maksis kahene tuba 1000 krooni.

Hotelli Wesenbergh ja Margiti külaliskorterite juhataja Andres Ots rääkis, et hotellitubade täitumus on praegu küllaltki hea, nii umbes 80%, kuid märkis, et hinnatase on võrreldes möödunud aastaga madalam.

Wesen­berghi hotelli eelistavad peamiselt rühmades reisivad välisturistid. On sakslasi, norralasi, austerlasi, ka mõned ameeriklased.

Siseturist tuleb harva ja tema ööbimine on tavaliselt tööga seotud.


Välisturist pikalt üldjuhul ei peatu, tuleb üheks ööks, et siis näiteks Lõuna-Eestisse või Lätti edasi sõita.


Siseturiste rohkem

Wesenberghi hotellis hinnad langenud ei ole, küll aga tehakse soodustusi rühmadele ja neile, kes ööbivad kauem. Kahese toa hind on hotellis 890 krooni, Arvo Pärdi sviit maksab 1500 krooni.

Kohalik eelistab aga kortermajutust Margitis, kus ehitusbuumi ajal elasid põhiliselt ehitajad.

Praegu on need toad tühjad, kuid Andres Ots lootis, et suvi toob kliente sinnagi, kus üks inimene saab ööbida 250 krooni eest. Kui inimesi rohkem, saab hinnas alla.

Aqva Hotels OÜ tegevjuht Monika Sooneste ütles, et juulis on neil piisavalt majutuskohti pakkuda, augusti ning juuni nädalalõpud hakkavad aga täituma.

"Suvi on teistsugune hooaeg, praegu on väga populaarsed nädalasisesed paketid, mis sisaldavad spaahoolitsusi, majutusega käivad alati kaasas ka veekeskuse teenused," rääkis Sooneste.

Hinnad on Sooneste sõnul samad, mis talvehooajal, lisandunud on hulga soodustusi. Nädala sees maksab odavaim kahene tuba 990 krooni ning sviidi suvehind on 2690 krooni.


Enamik külastajaid on siseturistid, hinnanguliselt 70%, ülejäänud välisturistid, valdavalt soomlased ja venelased.

"Tendents võrreldes eelmise hooajaga on see, et välisturistide osakaal suureneb," lisas Sooneste.
Villa Theresa hotellist öeldi, et kuna hotell ametlikult veel ei tegutse, siis majutusega seonduvat nad ei kommenteeri.

Aprillis turistide arv suurenes

Statistikaameti andmeil peatus aprillis Eesti majutusettevõtetes 152 000 turisti, mis oli 22% rohkem kui märtsis.

Majutusettevõtete teenuseid kasutas aprillis 102 000 välis- ja 50 000 siseturisti. Välisturiste peatus majutusettevõtetes ligi poole võrra enam kui märtsis. Aprillis jäi kolmveerand majutusteenuseid kasutanud välisturistidest Tallinnasse, 9% suundus Pärnusse ja 5% Tartusse.


Möödunud aasta aprilliga võrreldes välisturistide arv majutusettevõtetes oluliselt ei muutunud. Rohkem turiste kui aasta tagasi saabus Soomest, Lätist, Venemaalt, Norrast ja Leedust.

Huvi Eesti vastu on kaotanud Suurbritannia turistid: sealt saabus üle kolmandiku vähem turiste kui mullu aprillis. Oluliselt vähem kui aasta tagasi saabus turiste ka Saksamaalt ja Rootsist.

Aprillis vähenes siseturistide arv majutusettevõtetes möödunud aasta aprilliga võrreldes ligi viiendiku ning ei ületanud ka tänavuse märtsi taset.


Aprillis oli külastajatele avatud 736 majutusettevõtet
17 000 toa ja 36 600 voodikohaga. Täidetud oli vaid 35% tubadest. Varasematel aastatel on tubade täitumus aprillis püsinud 45% piirimail. Ööpäev maksis majutusettevõttes keskmiselt 456 krooni. Ööpäeva keskmine maksumus oli 11% odavam kui eelmise aasta aprillis.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles