Eesti esimese purjeregati mälestuseks korraldati tuurisõit

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk tuurisõidust: jaht majaka taustal.
Hetk tuurisõidust: jaht majaka taustal. Foto: Käsmu meremuuseum

120 aastat tagasi Käsmus ja Haapsalus peetud esimeste Eesti purjeregattide mälestuseks korraldati Käsmu meremuuseumi peremehe Aarne Vaigu algatusel 12.-14. juunini avamerejahtide tuurisõit Pirita-Prangli-Käsmu-Pirita.

Tuurisõidu pikkus oli kokku ligikaudu 110 meremiili ning sellel osales neli jahti: S/Y Salome (kapten Hannes Velling), S/Y Ülle (kapten Andi Arjus) S/Y Dejavu,(kapten Kalle Lukk) ja S/Y Casperwiek (kapten Ruudo Liis).

Ühe korraldaja, jahikapteni ning Võsu elaniku Ruudo Liisi sõnul sõideti vahelduvates ilmaoludes, kuid valdavalt puhusid kirdetuuled, tugevusega 6-7 m/s ja navigeerimist raskendas tugev udu.

Laupäeva õhtul elasid Käsmu reidil poidel seisvad jahid üle ülitugeva äikesepagi.

"20. sajandi algul oli Käsmu kapteniteküla eesti purjelaevanduse olulisemaid keskusi, tegutses merekool ja reidil seisis tihtipeale kümneid Käsmu reederitele kuulunud purjelaevu.

Tänase Käsmu elanikud ja suvitajad said reedel ettekujutuse möödunud aegade hiilgusest, kui lahte purjetasid korraga sisse neli avamerejahti. Toimunud tuurisõtu võiks nimetada Tallinna Kalevi Jahtklubi jahtide "luurelkäiguks".

Jahtide kaptenid jäid sõiduga väga rahule ja tuleval aastal plaanitakse korraldada juba suurem purjeregatt," ütles Ruudo Liis.

Tuurisõidust osavõtnud jahtide vahel loositi auhinnaks Seaküla Simsoni poolt valmistatud pronkstaies "Merehunt" mille võitis endale kapten Andi Arjus.

Jahtide meeskondadele jättis sügava mulje Käsmu meremuuseumi peremehe Aarne Vaigu korraldatud vastuvõtt, põlise kapteniteküla atmosfäär ja osasaamine Maria Listra kontserdist.

Käsmu meremuuseumi peremees Aarne Vaik ütles, et tuurisõidul oli Käsmu kui kaptenite küla jaoks väga tähtis märgiline tähendus. "Sõitjad jäid väga rahule, loodan, et sellest kujuneb traditsioon," ütles Vaik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles