Kapis kanepit kasvatanud meest ootab vangikong

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfredi riidekappi ehitatud kanepikasvandus.
Alfredi riidekappi ehitatud kanepikasvandus. Foto: Politsei

Kohus karistas Lehtses kapis kanepit kasvatanud ja narkoainetega kaubitsenud meest ja tema kaaslasi vangistusega ning konfiskeeris neilt kaks korterit ja mootorratta.

Eelmise aasta 21. märtsil ootasid tõsiste nägudega narkopolitseinikud ühe maantee ääres Alfredi, kes operatiivandmete põhjal oli teel Tapale, et järjekordne narkolast kohale toimetada.

Politseinike näod ei olnud tõsised mitte seepärast, et tööpäev oli ammu seljataha jäänud – narkopolitseinikel polegi tööpäev kellast kellani –, vaid seepärast, et Alfredi autot, mis oli korravalvuritele juba tuttav, ei tulnud ega tulnud. Operatiivandmete põhjal oleks sõiduk pidanud juba kohal olema.

Nii algas pikka aega kestnud ja palju vaeva nõudnud uurimise finaal, kus narkokuriteos kahtlustatavad tuleb kinni pidada asitõenditega. See võimalus antakse üks kord.

Kas tõesti sai Alfred haisu ninna? See tähendanuks mahuka politseitöö liiva jooksmist ja kõigega otsast alustamist. Kord oli nii juba juhtunud.

Alfred sattus politsei huviorbiiti kirju mineviku tõttu. Politsei ei tundnud tema vastu huvi mitte ainult Eestis, Argentiinas oli ta narkokuriteo eest kolm aastat türmis istunud.

Vangist vabanenud, tuli ta kodukohta Tapale. Politsei sai aga infot, et seal käib vilgas narkoäri. Peamiselt marihuaanaga, kuid liikus ka amfetamiini. Politseil tekkis kahtlus, et äkki pole Alfred võõrsil siiski ümber kasvanud, vaid raudteelinnas narkoketikese loonud.

28. septembril 2010. aastal alustati kriminaalmenetlust, et tabada Tapal meelemürgiga kaubitsejad.

Narkopolitseinik selgitas, et konspiratsiooni huvides vältisid kurjategijad telefonide kasutamist. Narkootilist ainet sai kindlatel kellaaegadel kindlates kohtades. Näiteks raudteejaamas või kalmistul.

Mundrikandjate vaist ei petnud. Alfred oligi asunud Tapal tegutsema. Mees võeti vargsi sihikule, kuid siis jäi äkki kõik vaikseks. Hiljem selgus, et narkodiilerite vahel tekkis tüli, sest üks neist oli endale ostnud korteri, kuid unustanud võlad ära maksta. Kardeti, et omavahelise klaarimise käigus võib keegi politseile kurjategijate keeli kitse panna ehk kaasosaliste peale kaevata, ning otsustati aktiivne tegevus ajutiselt peatada.

2011. aasta lõpus alustati taas Tapal narkoäriga. Alfred viis Tallinnast saadud suure koguse narkootikumi Tapale, kus see siis väikestes doosides narkomaanideni jõudis. Mees tegeles vahetevahel müügiga ka oma kodus.

Ja lõpuks nägid politseinikud eelmise aasta 21. märtsi hilisõhtul Alfredi tuttavat ­autot. Rutiinsena paistva liikluskontrolli käigus sõiduk peatati. Autost leiti 100 grammi marihuaanat.

Viivituse põhjustas asjaolu, et Alfred otsustas teel Tapale väikese peatuse teha, et mõnuainet manustada.

Üheaegselt Alfrediga peeti kinni veel Tapal elavad Maksim ja Igor ning hiljem ka Igori naine.

Alfredi kodus Lehtses aga avastasid politseinikud tõelise üllatuse: mees oli riidekappi rajanud kanepikasvanduse. Ventileeritavas ja valgustusega riidekapis olid parajalt kõrged vänge haisuga taimed. Saak tõotas tulla kvaliteetne.

Läbiotsimisel leiti teiste meelemürkide kõrval uut narkootilist ainet – see on sünteetiline kokaiin ehk vaese mehe kokaiin. Nimetatud aine pole tarbijate seas suurt nõudlust tekitanud.

Politsei üks ülesanne on välja selgitada kuritegevuse teel saadud tulu. Prokuröri taotlusel arestis kohus kuritegelikult grupilt kolm korterit, mootorratta ja auto. Korteri ja auto andis esimese astme kohus omanikule tagasi.

Alfredile mõistis kohus nelja ja poole aastase vanglakaristuse. Maksim sai aasta vähem. Igorile mõistis maakohus karistuseks neli aastat, millele lisandus kolm aastat varem kandmata karistus. Seega peab mees esimese astme kohtu otsuse järgi trellide taga veetma seitse aastat.

Nii prokurör kui advokaadid on teatanud, et lähevad edasi Tartu ringkonnakohtusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles