Ilumäe külamuuseum austab ajalugu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilumäe külamuuseum.
Ilumäe külamuuseum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Pühapäeval avati Ilumäel külamuuseum, mille eksponaadid on head inimesed headele inimestele vaatamiseks kokku toonud. Näha saab esemeid nii nooremast rauaajast kui lähiminevikust.


Ilumäe külamuuseumi avamisele Vanapere talu õuele oli pühapäeval kogunenud arvukalt külalisi nii lähedalt kui kaugelt. Tegu on mittetulundusliku eramuuseumiga, et koguda ja säilitada Palmse mõisa külade kultuuripärandit.


Ilumäe külavanem, muuseumi asutaja ja kohaliku külaajaloo uurija Villu Jahilo rõhutas avamisel korduvalt, et oma ajalugu tuleb hoida. "See on austus mineviku ja meie esiisade ja -emade vastu, et väärtustada nende tööd," lausus ta.

Mõte rajada muuseum oli tal juba aastakümneid tagasi. "Igal asjal on oma aeg, nüüd siis tuli mõistus pähe - viimane aeg, ära enam oota," vahendas ta oma mõtteid.

Pärast üht aastat intensiivset tööd võis ta aga korraldada piduliku avamispeo. "Aeg on eksponaatide kogumiseks ka lühike olnud. Palju on vanavanemate asju ja oma pereasju, mis küüditamistes säilinud. Kuid enamik on selle piirkonna külade inimeste toodud asjad, ostnud ei ole midagi," rõõmustas ta, et vanavara on kokku toonud omad head inimesed.


Nii võib muuseumis uudistada mõnekümne aasta vanuste kapsaraudade ja separiistade kõrval ka linatöötlusvahendeid, kartulimutte, või näiteks von Pahlenite suguvõsa reisikirstu.

Muuseumihoone, kus asuvad väikeesemed, on pärit XIX sajandi algusest, suuremate eksponaatide jaoks on õuel varjualune. Muuseumi kogus on juba ligi 450 tarbeeset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles