Juhtkiri: Kauneid kodusid luues

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Suur

Juba tosin aastat tunnustatakse Eestis presidendi eestvõttel kauneid kodusid.


Kodu on tähtis, sest siit saab inimese jaoks kõik alguse. Kui kaunid ja tugevad on me kodud ja pered, nõnda kaunis ja tugev on me riik - kõlab ehk pateetiliselt, aga nõnda see on.

Kodu pole pelgalt koht elamiseks, söömiseks ja magamiseks. Ilus ja hoolitsetud kodu näitab nii suhtumist iseendasse kui oma pere liikmetesse.

Kaunid kodud on seega riigi ja rahva visiitkaart.

Eks on põnev meilgi jalutada võõrsil olles linna- või külatänavatel ja uudistada sealseid elamuid-kodusid-aedu.

Kusjuures kummaline fenomen on seegi, et alati ei ole suur kogus raha see, mis on eelduseks kauni, maitseka ja hubase kodu loomisel, ka tüüpplaneeringuga korteris, päevi näinud maamajas saab leidlikkuse ja tahtmise korral oma elu mugavaks ja silmale rõõmu pakkuvaks muuta.

Mõnes mõttes on kauni kodu loomise eelduseks ümbruskond. Väga raske on räämas rajoonis oma kodu ja tänavajuppi üles vuntsida.

Rõõm on sellest, et üks tänavusi Lääne-Virumaal tunnustuse saajatest on tubli naisterahvas, kes murutraktori roolis mitte ainult oma maalappi ei niida, vaid võtab ette ka naabrite maid ja teid.

Selline suhtumine kahtlemata liidab kogukonda.

Tugeva kodutunde tõttu ei soovi paljud inimesed kuhugi minna paremaid elamis- või teenimisvõimalusi otsima, vaid teavad, et seal, kus nad on, ongi nende tegelik olemine ja vajadused - sellised inimesed on igati õnnelikud.

Oma kodu ei tehta kauniks kõlava tiitli saamise, vaid enda heaolu pärast ja neid, kes tiitlit väärt, tuleb arvatavasti üha juurde ning loodetavasti seisavad ühel päeval majaseinal kõrvuti "Kauni kodu" tunnistähed nii 2009. kui 2109. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles