Karin Streimann: Kas vaimne tervis on meie jaoks väärtus?

, Tervise Arengu Instituudi laste ja noorte tervise peaspetsialist tervise arengu instituut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Streimann.
Karin Streimann. Foto: Erakogu

Ajal, mil kõik räägivad majanduskriisist, on ilmselt tarbetu küsida, mis on ini­meste jaoks tähtis. Töökoha leidmine või säilitamine, et pere oleks toidetud ja katus pea ko­hal. Kriisiolukorras tuleb inimestel tihtipeale üm­ber defineerida oma eesmärgid, väärtused ning seada uued suunad.

Raskematel aegadel küsivad pa­ljud endalt: milleks ma siin olen, mis on minu elu mõte, kas mu elu on õnnelik? Kas kogu kokkuhoiu ja kär­bete kõrval on mõeldud ka sel­lele, mis on meie sihid ning kui­das neid saavutada? Mis on meie kui ühiskonna jaoks tähtis?
Kui paljud Eesti elanikest on õnnelikud? Eesti täiskasvanud rah­vastiku tervisekäitumise uurin­gu (2008) järgi oli viimase 30 päeva jooksul suurt või peaaegu talumatut stressi tundnud 15% elanikest.

Pikaleveninud stressi tulemu­seks võib olla depressioon, mis võib viia suitsiidini - seetõttu jätab elu Euroopas ligi 58 000 inimest aastas, mis on suu­rem inimeste hulk kui surmad liik­lusõnnetuste, HIV/AIDSi või mõrvade läbi. Eesti elanike seas on viimase 30 päeva jook­sul esinenud enesehinnangu­list depressiooni 29% elanikest - 32% naistest ja 25% meestest.

Seal­juures esines terviseseisundi järgi mõningal määral ärevust ja depressiooni 49% elanikest ja suurel määral 3% elanikest. Seega tundis üle poole elanikest end uuringu ajahetkel mõ­ningal määral ärevuses või depressioonis. Kui paljud inimesed või­vad veel siis praegusel ajal tun­da depressiooni või ärevust?

Väsinud naised


Inimese elukvaliteeti mõjutab suurel määral ka tema uni. Une kvaliteet on tihedalt seotud vaimse tervisega - stress ja depressioon põh­justavad unehäireid ning vastupidi. Teadla­sed on välja pak­kunud, et tänapäeva 24/7 ühiskond kannatab kroonilise unepuuduse käes, sest unehäired ja unetus on kuni 37% inimestest probleemiks.


Mainitud tervisekäitumise uuring näitas, et viimase 12 kuu jooksul on tundnud üleväsimust peaaegu alati 6% ning üsna tihti 42% elanikkonnast. Tunduvalt rohkem tunnevad üleväsimust naised - peaaegu alati või üsna tihti tunneb üleväsimust 52% naistest ning 41% meestest. Ka depressiooni esineb suuremal hulgal just nooremate nais­te seas.

Miks on meie noored naised nii kimpus vaimse tervise probleemidega? Kas selle põhjuseks on kõrged nõudmised, mida nii ühis­kond naistele kui naised ise endale esitavad, n-ö kujutlus täiuslikust noorest naisest?

Hoolitsetud välimus, kõrgkoolidiplom, hea töökoht, elukaaslane või abielu, laste saamine, kodu hoidmine, kaaslase pidev toetamine - kõik nii igapäevaseks muutunud standardid, mille jär­gi ennast pidevalt mõõta. Kas meie ühiskond sallib iseendaks olemist, standar­ditele mittevastamist?


Lisaks uneprobleemidele võivad depressiooniga kaasneda ärevus, foobiad, psühhoosid. Kõik see mõjutab tugevalt ka füüsilist tervist ja ini­mese töövõimet. Vajalikku abi pakuks tugisüsteem, et ennetada stressi ja depressiooni ning selle väljakujunemisel pakkuda inimesele farmakoloogilist abi kombineeritult teraapiaga. Millised on selleks võimalused?

Lastepsühhiaatreid Eestis on kokku 22, kuni 18aastaseid inimesi aga umbes 250 000. Psüühikahäireid arvatakse erinevate uuringutulemuste järgi olevat ühiskonnas vähemalt 10%, mis teeb abi vajavate laste arvuks minimaalselt 25 000 last.


Samasugune on olukord täis­kasvanute psühhiaatrias, kus abi­vajajate hulk on mitu korda suurem abipakkujate hulgast. Lisaks ei tee ükski rohi vaimse tervise vallas imesid - inimestel on lisaks vaja teraapiat ja nõustamist. Tänasel päeval tähendab psühhiaatriline ja psühholoogiline abi enamiku jaoks aga kord kuus 20minutilist visiiti arsti juur­de ning vastavalt oma rahakotile teraapia juurdeostmist. Paljud teraapiavõimalused on inimeste jaoks kättesaamatud just nende hinna tõttu.


Meditsiiniliselt probleemi just­kui pole, sest inimesed on ju olemas ja füüsiliselt enam-vähem terved. Mingi hetkeni, vähe­malt. On see olemine aga rahulolev? Õnnelik? Ning kas ühiskon­na jaoks on see üldse oluline?

Kõrvalseisvad inimesed


Tihti ei peeta vaimse tervise häireid tõsiseks ning ei mõisteta ravi tähtsust. Depressiooni suh­tutakse kui iseloomunõrkusesse või laiskusesse, mis muudab aga vaimse tervise probleemiga inimese elu veelgi keerulisemaks ja kurnavamaks. Diskrimineerimine füüsiliste ja vaimsete probleemide ravi vahel peegeldub nii poliitikas kui ka ühiskonna üldises suhtumises.


Maailma terviseorganisatsioo­ni andmetel arvatakse aastaks 2020 olevat depressioon teisel ko­hal töövõimetuse tekkepõhjusena vanusest või soost olenema­ta. Praegu on depressioon juba teisel kohal töövõimetuse põhjus­tajana 15-44aastaste vanusegrupis. Miks võtab ühiskonnas võimust depressioon, eriti noorte seas? Jäägu igaühe enda mõelda, kuidas ja mida enda vaim­se tervise hoidmiseks teha.


Psüühi­lised probleemid võivad tabada meist igaüht - ükski inimene ei muutu seetõttu väärtusetumaks, kehvemaks ja ükski haigus ega häire ei ole õigustuseks inimesi eemale tõugata. Iga haigus mõjutab inimest ja tema elu, probleemide alavääristamine või tähelepanuta jätmine toob endaga kaasa alati suurema kahju. Proovigem liikuda üheskoos ühiskonna poole, kus tervis tervikuna on väärtus, mida toetab nii poliitika kui toetame meie - kõrvalseisvad inimesed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles