Tamsalus meenutatakse Porkuni lahingut

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vistla memoriaali avamine.
Vistla memoriaali avamine. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Täna meenutatakse Lääne-Virumaal Tamsalu vallas Loksal ja Vistlas II maailmasõja ühe traagilisema lahingu 65. aastapäeva. Selles lahingus sõdisid omavahel Saksa ja Nõukogude poolel võidelnud eesti mehed.


Loksa kalmistul algab tseremoonia kell 13. Esinevad kaitseväe orkester ja sõjaveteranide ansambel, toimuvad päevakohased sõnavõtud, palvus, pärgade ja lillede panek.



Vistla memoriaali juures saab alates kella 13 vaadata relva- ja tehnikanäitust. Sobiva ilma korral maandub näitusealale ka kaitseväe helikopter Robinson.



Kell 14 algaval tseremoonial esineb kaitseväe orkester, toimuvad päevakohased sõnavõtud, palvus, pärgade ja lillede panek.



Tamsalu vallavanema Toomas Uudebergi sõnul tähistatakse Porkuni lahingut sel aastal juba kolmandat korda suuremalt kui varem.



"Kolm aastat tagasi avasime Vistla memoriaali esimese osa, eelmisel aastal pühitseti sisse 101 võitleja viimne puhkepaik ja kalmistu monument. Tänavu avame Porkuni lahingu 65. aastapäeva puhul samuti infotahvli, kus kirjas Vistlasse ümbermaetute nimed ja teave Porkuni lahingu kohta," rääkis Toomas Uudeberg.



Õhtul kell 16 näidatakse Tamsalu kultuurimajas Indrek Treufeldti ajaloolist dokumentaalfilmi "Mehed unustatud armeest".



Film räägib Eesti vahikompaniist 4221, saksa armees sõdinud eesti meestest, kes sõja lõppedes sattusid valvama natsi-Saksamaa liidreid Nürnbergi protsessi ajal, olles ise USA okupatsiooniarmee koosseisus. Sellistes väeosades teenis üle tuhande eestlase ja see oli eestlaste esimene välismissioon.



Selle ajaloosündmusega on seotud Tamsalu valla Naistevälja külast pärit mees, allveelaeva Kalev kapten Verner Hans Puurand.



Filmiõhtuga tähistatakse ühtlasi kapten Puuranna 105. sünniaastapäeva. Kapteni eluloost annab ülevaate professor Peeter Järvelaid.



Vallavanem Toomas Uudebergi sõnul on vallal kavas tähistada Verner Puuranna sünnikoht Naistevälja külas edaspidi mälestustahvliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles