Estonia avamise pidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Peäske
Anne Peäske Foto: Erakogu

“See on kõrge töö viia inimesed, kes töös on kangeks jäänud, kel hing on tardunud, fantaasiamaailma, nende silmad särama panna, meie noorusele julgust anda edasi ehitada meie kalli kodumaa ja rahva heaoluks.”

Need president Konstantin Pätsi sõnad olid esimesed, mis kostsid Estonia saalis 20. augustil 1918, avamaks uut hooaega. Nüüd juba Eesti riigis. Seda kõrget tööd on estoonlased aus hoidnud sada aastat, hoolimata kõikidest jupijumalatest, kel igaühel ettekujutus kunstipoliitikast. Võim tuleb ja läheb, vaim oli, on ja jääb.

Vaim lehvis oma laiade tiibadega ka juubelipeol tagarea viimasest luigest laval kuni teise rõdu viimase rea kuulajani. Me kõik, kel oli õnn kohal olla, olime vaimustatud. Kava oli kokku pandud just neist oopustest, mis eesti rahvale südame lähedal on – “Luikede järvest” “Tormide rannani”. Kõik esinejad tipptasemel. Eriline tänu taustagraafikutele, kes Estonia suhteliselt väikese lava ajuti lausa universumisuuruseks tegid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles