Eismal alustas tööd uus digilevi saatja

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti üleminek digitelevisioonile lõppeb 1. juulil 2010, mil tavaantenniga vaadatav analoogtelevisioon välja lülitatakse.
Eesti üleminek digitelevisioonile lõppeb 1. juulil 2010, mil tavaantenniga vaadatav analoogtelevisioon välja lülitatakse. Foto: Mihkel Maripuu

Telekanalite edastamise eest vastutav AS Levira käivitas uue digilevi saatja Eismal, et parandada tavaantenniga vastu võetava digitelevisiooni levikvaliteeti Eesti põhjarannikul.


Uus telesaatja parandab oluliselt kodumaiste digikanalite levi Eesti põhjarannikul Vihula vallas.

Saatja levipiirkonda jäävad teiste hulgas Eisma, Karepa, Toolse ja Rutja küla, kuid otsenähtavuse korral on Eisma saatjalt võimalik signaali vastu võtta ka Kunda linnas ja Vainupea külas.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli kinnitusel paigaldati digilevi parandamiseks peale Eisma uus telesaatja ka Koljakule ning suurendati olemasolevate saatjate võimsusi Kohtla-Nõmmel ja Pehkas.

"Tänu uutele saatjatele pole selle piirkonna kodudes, kus katuseantenn, antennikaabel ja selle ühendused on korras, enam digilevi vastuvõtuga probleeme," lausus Pihel.

Kui mõnel televaatajal on Eesti põhjarannikul digilevi vastuvõtt endiselt häiritud, siis palutakse sellest digilevi abitelefoni 17101 või veebilehe www.digilevi.ee kaudu kohe teada anda.


Valitsuskomisjoni kuuluva Levira juhatuse liikme Indrek Lepa sõnul on Eisma saatja horisontaalse polarisatsiooniga, mis tähendab, et ka vastuvõtuantenn peab olema maapinnaga paralleelselt.

"Kõige tugevam digisignaal ei pruugi alati tulla täpselt telesaatja suunast, seepärast soovitame parima levikvaliteedi jaoks antenni erinevates suundades proovida," ütles Lepp.

"Selleks tuleb digiboks või digiteler lülitada näiteks ETV kanalile ning kuvada menüüst teleriekraanile signaali tugevuse ja kvaliteedi näitajad. Nüüd tuleb antenni pöörata aeglaselt seni, kuni leitakse asend, kus signaali kvaliteedinäitaja on kõige parem. Selles asendis tuleb antenn tugevasti fikseerida," selgitas ta.

Enne antennile parima suuna ja kõrguse otsimist tuleb veenduda, et nii antenn ise kui ka kaablid-ühendused on korras. Kui kaabel on aastakümneid kasutusel olnud, tuleks see uuesti antenni külge ühendada või uus kaabel vedada.

Samuti tuleks üle kontrollida antennipistik.

Digilevi komisjon soovitab kasutada tugeva ehitusega ridaantenni, telesaatjale lähemal sobivad ka nn kuusepuud ehk logoantennid. Kui kusagil kasutatakse veel nn Poola restantenni, siis tuleks see esimesel võimalusel välja vahetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles