Saksamaa kavatseb rekordiliselt laenu võtta

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa hoiab Hispaaniat tagasi.
Saksamaa hoiab Hispaaniat tagasi. Foto: Caro/ScanPix

Saksamaa 2010. aasta riigieelarve eelnõu näeb ette rekordilises koguses laenu võtmist ning kulutuste kasvu 10,5 protsendi võrra.


Rohkem kui veerand 325,4 miljardi euro suurusest eelarvest rahastatakse eelnõu kohaselt laenu võtmisega, samas kui sel aastal on kavas hoida uus võlg 37,5 miljardi euro piires, kirjutas

The Wall Street Journal

.

Saksamaa valitsussektori eelarve puudujääk jääb tänavu ligikaudu Euroopa Liidu reeglites ette nähtud 3 protsendi piiresse, ent järgmisel aastal ületab 6 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Uus võlg saavutab tuleval aastal «taseme, mida ei ole Saksamaa Liitvabariigi ajaloos varem nähtud,» seisis eelarve eelnõu seletuskirjas. «See suur kasv võrreldes 2009. aastaga /.../ peegeldab finants- ja majanduskriisi.» Seletuskirja kohaselt on võla järsk suurenemine vältimatu. Eelarve puudujääki ei saa praegu vähendada kulutuste kärpimise või maksude tõstmisega, sest see seaks ohtu majanduse taastumise, seisis seletuskirjas.

Võla järsk kasv tuleval aastal aga ei tähenda aga valitsuse kinnitusel jätkusuutlikust eelarvepoliitikast loobumist pikas perspektiivis. Valitsus kavatseb hakata eelarve puudujääki vähendama juba 2011. aastal. See saab olema eriti raske olukorras, kus valitsuse tulud 2011. aasta maksukärbete tõttu 19,6 miljardi euro võrra vähenevad.

Suurim osa riigieelarve järgmise aasta kulutustest läheb sotsiaalkindlustusele, näiteks pensionidele ja töötuhüvitistele. Järgmisel kohal on valitsuse võlaga seotud kulutused.

Rahandusminister esitleb eelarve eelnõu valitsusele kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles