Haruldane kontsert Rakvere rahvamajas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere rahvamajas 22. septembril algusega kell 18 toimuval tasuta kontserdil “6 keelel 4 häälel” saab laval esinemas näha-kuulda haruldast koosseisu – kitarre ja kammerkoori.

Lavale astub Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja kuus kitarristi. Esitatakse kolm uut lugu, mis on loodud Viljandi kitarrifestivali tellimusel, autorid Tauno Aints, Robert Jürjendal ja Raul Sööt. Idee andis aga Viljandi kitarrifestivali juht Ain Agan.

Kitarr ja koor koos laval ei ole just sage nähtus. Kuidas sündis selle kontserdi idee?

Ain Agan: Oleme püüdnud igal Viljandi kitarrifestivalil teha ühe suurema projekti, mis oleks seotud eesti muusika ja muusikutega. Arvan, et jõudsime eelmise aasta kammerorkestri projekti juurest sujuvalt kammerkoori projektini. Ei ole lihtne ülesanne neid instrumente kokku komponeerida, aga väljakutseid peab ju olema.

Kuidas valisite heliloojad – Aintsi, Jürjendali, Söödi –, on ju nad tegevad eri žanrites?

Valisin eelkõige need, kellega olen varem koostööd teinud ning kes on tuttavad erinevate kitarride  ja nende võimalustega. Mulle andis usku ning jõudu see, et idee oli heliloojatele väga huvitav ja väljakutsuv. Oleme nendega rääkinud kontserdi kontseptsioonist.

Lisaks teile on esitajateks teisedki džässmuusika gurud – Marzi Nyman Soomest, Weekend Guitar Trio, Paul Daniel, kuidas nad leidsite?

Ma ei nimetaks neid džässimuusikuteks, pigem improviseerivateks muusikuteks. Olen kontserdi ideed arutanud Robert Jürjendaliga, kes kuulub kitarrifestivali meeskonda, ning soovisime mõlemad, et ühe loo kirjutab tema oma ansamblile – W.G.T-le.

Ma ei taha meie muusikule haiget teha, aga minu meelest ei ole Eestis nii võimsat kitarrimängijat nagu on soomlane Marzi Nyman. Ta on suur muusik ja eriline interpreet, mul ei olnud hetkegi kahtlust, kes Aintsi 25minutilist kontserti mängima hakkab.

Raul on kirjutanud ja arranžeerinud mulle ka varem. Tema teos on kui kahe eri maailma – lüürilise kitarri ning sellele vastanduva jõulise kitarri – kulgemine. Kindlasti on ka improvisatsioonil siin väike osa.

Helidemaailma teeb põnevaks seegi, et kõik kuus muusikut on erineva saundikäsitlusega. Ühes teoses kõlab pealegi Eestis mitte eriti kasutatav fretlesskitarr.

Kas on ka edasisi plaane sama kavaga?

Lisaks kontsertidele Tallinnas, Viljandis ja Rakveres plaanime teosed salvestada ja albumina välja anda. Viljandi kontserdi tahame kvaliteetselt videosse võtta, et seda oleks võimalik maailma saata.

KONTSERT

“6 keelel 4 häälel”

Teosed kitarrile ja koorile – esi­ettekanded!

Robert Jürjendal – “See öö oli pikk” kammerkoorile ja kolmele elektrikitarrile (tekst Doris Kareva)

Raul Sööt – “Vaikusestki vaiksem” kammerkoorile ja kahele kitarrile (tekst Raul Sööt)

Tauno Aints – kontsert elektri­kitarrile ja segakoorile (tekst ­rahvapärimusest)

Esitajad Marzi Nyman (kitarr, Soo­me), Ain Agan (kitarr), Paul Daniel (kitarr), Weekend Guitar Trio koosseisus Robert Jürjendal, Tõnis Leemets, Mart Soo, Eesti Fil­har­moonia Kammerkoor, ­dirigent Daniel Reuss

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles