Juhtkiri: Kokku ja lahku

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes jõuab esimesena abielu registreerima?
Kes jõuab esimesena abielu registreerima? Foto: Kanal 2

Äsja lõppenud 2009. aastal sõlmiti abielusid viimaste aegadega võrreldes üpris vähe ja lahutati rohkelt. Sa­muti oli üllatavalt palju neid, kes jõudsid ühe aasta sees nii abielluda kui lahutada.


Võimalik, et osa noorte arvates peab abi­elu sõlmimisega kaasnema uhke pulmapidu, ja kui pulmi pidada ei jaksa, jääb abiel­lu­mine ära.

Ometi on abielu mõte liidus, mil­le puhul mõlemad pooled tunnustavad üks­teist. Nõnda on otsustatud see samm siis­ki ette võtta ka tagasihoidlikult, ilma suu­re seltskonnata, lihtsalt kahekesi.

Ühelt poolt on abielu staatus jätkuvalt ideaaliks, teisalt muutumas üha teisejärguli­semaks. Kuna lääne ühiskond suhtub väga liberaalselt nii vabaabielus­se kui isata lastesse, on abielu kui materiaalne liit oma tähtsust kaotamas.

Põhjuseks on suuresti nais­te poolt välja võideldud (või kaotatud) võimalus ise ennast üleval pidada. Oli ju ajalooliselt abielu naisele praktiliselt ainuke võimalus endale elatist kindlustada.

Ka nõukogude ajal olid abiellumise põhjused tihti praktilised ning kooselu seadustamiseni viis sageli naise rasestumine.

Eelmisel aastal avaldatud Tartu ülikooli uuringus leiti, et perekonna mõiste, suhtumine abiellu, lahutustesse ja laste saamisesse on taasiseseisvumise järel muutunud.

Eesti on mõjutatud läänelikust kultuurist, kus on kombeks, et enne pere loomist tuleb ülikoolis käia, maailma avastada, reisida, ainult enesele elada, karjääri teha ja erinevaid suhteid proovida. Ja alles siis abielluda, kui ka õige inimene on leitud.

Filmidest ja seriaalidest on meie kultuuri tulnud palju mõjutusi. Kas või praeguse põlvkonna oskus või oskamatus suhteid hoida. Kui ei klapi, läheme lahku ja proovime uuesti.

Üldiselt peetakse Eestis vabaabielu abieluga võrdseks, ainsad, mis vahet teevad, on õigusaktid. Ja abielu juriidilist poolt ei tohiks alahinnata.

On neid, kes pärast pikka kooselu otsustavad abielu kasuks, ja neid, kes mitte. Näiteks oli üks paar maavalitsuse andmetel koos elanud 1984. aastast, abiellusid nad alles mullu.

Nii et lõpuks on ikka iga inimese enda otsustada, millal see otsus tehakse.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles