Paari heidetakse endisest vähem

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth ja Jürgen Tabo abiellusid 26.septembril 2009.
Ruth ja Jürgen Tabo abiellusid 26.septembril 2009. Foto: Erakogu

Nii vähe paare kui mullu abiellus maakonnas viimati 2003. aastal. Samuti oli üllatavalt palju neid, kelle abielu sõlmimine ja lahutamine jäid sama aastanumbri sisse.


2009. aastal sõlmiti Lääne-Virumaal kokku 184 abielu: 11 neist pani paari vaimulik ning 173 maavalitsuse ametnik. Viimati oli nii vähe abiellujaid 2003. aastal, ja ka siis oli neid pisut rohkem, 192.

Maavalitsuse juhtivspetsialisti Anneli Riimi sõnul on selline tendents kogu Eestis. "Ehk on asi tingitud majanduslangusest, sest paljud ütlevad, et tahavad ikka pulmapidu korraldada," arutles Riim.

16 korral oli sõlmitav abielu nii mehele kui naisele teine, üheksa naist ja neli meest abiellusid kolmandat korda ning üks naine neljandat korda. Vanimad abiellujad olid 75aastane mees ning 61aastane naine.

Ilus päev

Abielu kasuks otsustasid ka Ruth ja Jürgen Tabo, kes sõlmisid oma abielu 26. septembril. Põhjuseid, miks otsustati abielluda, oli pruudi sõnul mitu, teiste seas austus traditsioonide vastu. Enne paariminekut olid 24aastased noored suhelnud kaks aastat.

Tutvusringkonnas tekitas teade nende abiellumisest erinevaid reaktsioone. Näiteks Ruthi õpingukaaslased Tallinnas soovitasid oodata, kuni selleks on raha kogutud, või enne kümme aastat koos elada.

"Mõni pidas seda väga haruldaseks ja teatas, et nende tuttavatest pole keegi juba aastaid abiellunud."
Laulatus toimus Lüganuse kirikus, pulmapidu Aartika puhkemajas. Ruth Tabo arvates raha taha ei peaks midagi jääma.

"Ka meil oli saja inimesega pulm, kuigi kummalgi polnud palju raha," lisas ta. Kuid palju raha saadi kingitusena ja korraldati endale meeldejääv ja tore päev.

"Kui olime abielus, tuldi meilt ikka küsima, et kunas siis laps sünnib, sest arvati, et abiellusime selle pärast. Aga see polegi tegelikult nii, abiellusime armastusest," rääkis Ruth. "Kindlasti soovitame teistel paaridel abielluda. Ja kui abielus on erimeelsusi, ei tohiks kergelt alla anda, sest abielu peab olema mõlemapoolne koostöö. Tuleb lahendada erimeelsused, mitte näha teineteises vaenlast," lisas ta.

Rakverest pärit Toomas Lumi, kes on pulmaisana tegutsenud aastast 1988, rääkis, et pulmi oli tõesti vähem. "Ühele päevale oli pakkumisi varasemast vähem."

Päris palju oli tema sõnul eelmisel aastal, aga nende hulgas selliseid juhuseid, kus peigmees teenis elatist välismaal.

Paljudel ei jää õnn aga kestma. Eelmisel aastal lahutas oma abielu 90 paari. "90 lahutust ja abielusid 173 - praktiliselt pooled," kommenteeris Anneli Riim. Neist 51 abielu oli kestnud üle kümne aasta, 11 kuni kaks aastat. Kuus paari sõl­misid ja lahutasid oma abielu sama aastanumbri sees.

Toomas Lumi tõi välja, et paljud ei jõua pulmadenigi: kui kevadel planeerima hakatakse, siis suvel üldjuhul jõutakse pulmadeni, kui pikemalt ette võetakse, siis sageli mitte. "Esimese tüli puhul jäetakse pulmad kohe ära."

Lumi ise on abieluliidu pooldaja. "Kui oled abielus, oled keegi, kui mitte, siis lihtsalt vaba valents," ei tohi abielu juriidilist poolt tema sõnul alahinnata.

Kommenteerides statistikat, arvas ta, et ega masu abielu puutumata jäta. "Õnn ei peitu rahas, aga mängib palju rolli. Raha pinnalt on tülid kerged tekkima."

Ainult kahekesi

75 paari sõlmisid abielu tööpäeval kahekesi, mõned tegid sellest väga piduliku sündmuse. Näiteks oli mõisates abiellumine populaarne.

"Meile meeldis väga sõlmida abielusid mõisates, kus ümbrus ja ruumid on ilusad, saime keskenduda ainult abielu sõlmimisele, mis meie ülesanne ongi. Kõik muu, külaliste juhatamine ja paigutamine, ruumide sättimine ning koristamine jäi mõisa personali õlgadele," selgitas Anneli Riim.

1. juulist jõustub uus perekonnatoimingute seadus ja abielu saavad sõlmima hakata ka notarid. Neid on aga Riimi sõnul võimalik kutsuda endale sobivasse kohta abielu sõlmima.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles