Karepa piilkonnamaja ideevõistluse võitsid Joel Kopli ja Koit Ojaliiv tööga „Ulualune”

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutöö "Ulualune".
Võidutöö "Ulualune". Foto: Eskiis.

Eesti Arhitektide Liit (EAL) kuulutas Karepa piilkonnamaja ja sadamahoone arhitektuurivõistluse võitjaks võistlustöö märgusõnaga „Ulualune”, mille autorid on OÜ KUU arhitektid Joel Kopli ja Koit Ojaliiv. Võistlusega otsiti terviklikku hoonestuslahendust Türineeme poolsaare tipus Karepal asuvale elamukrundile ja sadamahoonele. Võidutöö preemia suurus on 3000 eurot.

Žürii hinnangul mõjub võidutöö koos paadikuuridega ühtse tervikuna, sest hoonestus on läbitöötatud ja pretensioonitu. Samuti on elamu arhitektuuriline lahendus ja ristikujuline plaan õnnestunud ning sellele lisavad väärtust ilusad rikkalikud vaated. Žürii tõstis esile veel sadamahoone head planeeringut.

Teise preemia väärtusega 2000 eurot pälvis võistlustöö märgusõnaga „Tuulepesa”, mille autorid on Ivar Lubjak ja Maria Pukk Oaas Arhitekti OÜst. Kolmas preemia väärtusega 1000 eurot läks võistlustööle märgusõnaga „Kirsiaed”, mille autorid on PIN Arhitektid OÜ arhitektid Jaan Port, Katrin Kaevats, Neeme Tiimus, Markus Nimik ja Janika Lõiv.

„Eesti Arhitektide Liidu jaoks oli tegemist ainulaadse arhitektuurivõistlusega, sest varem pole liit korraldanud avalikku võistlust eramule. Tähtajaks laekunud 11 tööd näitasid kõik head taset,” lausus EALi esimees ja võistluse žürii liige Peeter Pere.

Ka arhitektuurivõistluse tellijad lugesid selle kordaläinuks – esitatud tööd olid huvitavad ja kohati üsna lennukad. Nende sõnul oleks esikohta väärinud isegi mitu võistlustööd. Tellijad loodavad, et nii mõnegi võistlusele esitatud töö vastu tunneb huvi mõni teine klient ja need hooned hakkavad tulevikus rikastama Eesti rannaarhitektuuri.

Karepa piilkonnamaja ja sadamahoone arhitektuurivõistlusel otsiti ühelt poolt moodsa Eesti maakodu ja teisalt tänapäevase väikesadama hoone eskiislahendust. Osalejatele seati ülesandeks lähtuda Lahemaa, täpsemalt Karepa piirkonna külaarhitektuuri ruumilisest ja kultuurilisest eripärast. Võistluse üldisem eesmärk oli luua seda eripära arvestav eeskujulik näide Eesti väikeasula ilme elavdamisest.

Võistlustöid tutvustav näitus on oktoobri lõpuni avatud Tallinnas Eesti Arhitektuurimuuseumi keldrisaalis. Edasi on plaanis viia näitus Rakverre, et ka sealsed elanikud saaksid osa arhitektide headest mõtetest selle kohta, mida ehitada Karepa rannapiirkonda.

Võistluse korraldas EAL koostöös Restezin OÜga. Preemiafondi suurus oli 6000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles