Vapimärgid üllatasid nende saajaid

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakob Kiik.
Jakob Kiik. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lääne-Viru maavanem annetab tänavu vapimärgi neljale inimesele: suurettevõtja Oleg Grossile, malepedagoog Jakob Kiigele, omavalitsusjuht Anne Tasujale ning põllumajandusettevõtja Urmas Lahele.


Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum ütles, et kokku kutsutud nõukoda valis välja õigematest õigemad. "Igaüks neist on oma suure panuse andnud," lisas Vallbaum.


Oleg Grossi puhul tõsteti esile seda, et ta on suutnud ka majanduslikult rasketel aegadel jalgadele jääda, olles piirkonnas olu­line tööandja ning suutes samal ajal ka sponsorlusega tegeleda.

"Igasugune tähelepanemine on meeldiv," sõnas Oleg Gross. "Praegu on raske kõigil, ja kui läbi selle raske olukorra midagi silma hakkab, on see igal juhul meeldiv üllatus. Kes on parematel aegadel olnud säästlikumad, on täna paremini elus ja edukad. See ehk ongi kogu retsept, et midagi saavutada. Neil on väga raske, kes ainult tõusule panustasid ja langust ei näinud."

Male- ja elutarkus

85aastane Jakob Kiik on male- ja koos sellega ka elutarkust jaganud mitmele põlvkonnale. "Muidu ma poleks seda tööd eluaeg teinud, kui see poleks mind tõesti huvitanud," rääkis eakas maleõpetaja.

"Sellest ajast peale, kui hakkasin koolis tööle, tuli ette mõni poiss, kes tahtis malet mängida. Igas koolis, kus töötasin, oli mul ka maleõpilasi. Ja õpetasin hea meelega."

Rakvere linna algkoolis oli vanameister veel 2007. aastal lapsi õpetamas, kuni tervis alt vedas.

Kodus võtab Kiik aga tihti malelaua ette ning lahendab ka maakonnalehes ilmuvaid Eino Vaheri maleülesandeid.

"Lahendan vahel ka neid ülesandeid, mida olen lastele õpetanud, lihtsalt huvi pärast ja ajaviiteks," lisas Kiik.
Vapimärki võtab Jakob Kiik kui tunnustust malemängu pikaaegse treenimise eest.

"Kui see on nii mõeldud, et ma väärin seda, eks ma siis olen rahul. Aga ega ma ei ole neid asju oodanud. Sel ajal kui töötasin õpetajana, mulle neid ei pakutud ja ma ei ajanud neid taga ka. Aga kui minu tööd hinnatakse, on see väga tore," kõneles Kiik.

Tubli omavalitsusjuht

Läinud aastal poliitikast lahkunud kauaaegset Kunda linnapead ja volikogu esimeest Anne Tasujat autasustati tema kindlameelsuse ja asjalikkuse eest.

"Kui inimest on tunnustatud selle töö eest, mis ta pikka aega on teinud, siis muidugi on see tähtis ning on hea meel. Omavalitsustöötajate töö on huvitav, aga tihti närvesööv. Need, kes alustasid omavalitsuse loomisega ja jäid pikaks ajaks, olid hingega asja juures. See pole mitte amet, vaid elukutse, millest lahti kergesti ei saa," rääkis Anne Tasuja.

Tasuja lisas, et tal on hea meel näha, et asjad lähevad Kundas kenasti edasi, ning oma panuse annab ta jätkuvalt teadmiste ja kogemustega nii eelarvekomisjonis kui tervise- ja hooldekeskuse hoolekogus.

Ettevõtja panus

Urmas Lahte tunnustati eeskätt selle eest, et ta on seakasva­ta­jana avanud elussigade eksportturu Venemaal ja kaasanud ka teisi kohalikke põllumehi.

"Vapimärk tuleb tõelise üllatuse ja väga suure tunnustusena. Hea, et on märgatud ka maa­ettevõtjaid," rääkis Urmas Laht.

"Oleme üles ostnud kuus pankrotistunud farmi ja tänaseks need kõik toimivad."

Laht märkis, et ettevõtjana on keerulisi olukordi, millega kokku tuleb puutuda, igal ajal.

Praegu peab ta kõige suuremaks raskuseks riigipoolset ebakindlust, mis tähendab, et seadusi pidevalt muudetakse ning pikemas perspektiivis ei oska ettevõtjad prognoosida, milliseid lisamakse või takistusi võib see tähendada.

Vapimärgi sümbolid
Lääne-Virumaa vapimärgi
"Mälestus" sümbolid:

tammelehed - roheline maakond,
ring - järjepidevus,
rõngasrist - mälestused, ajalugu, traditsioonid, neli linna,
14 viljakõrt - 14 valda.

Vapimärgi saajad:
Oleg Gross - tulemuslik ettevõtluse arendaja (esitas Virumaa Kodanike Ühendus).
Anne Tasuja - kauaaegne aktiivne omavalitsustegelane (esitasid Kunda linnavolikogu ja -valitsus).
Jakob Kiik - kauaaegne teenekas malepedagoog ja -treener (esitasid Jakob Kiige maleõpilased, malesõbrad ja -huvilised).
Urmas Laht - tulemuslik ettevõtluse arendaja (esitasid OÜ Markilo ja OÜ Viru Mölder).


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles