Kiltsi mõis sai teise margi

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiltsis koolis käinud Eha Võsu ostis postispetsialist Anu Laugu käest mitu Kiltsi mõisa margiga ümbrikku.
Kiltsis koolis käinud Eha Võsu ostis postispetsialist Anu Laugu käest mitu Kiltsi mõisa margiga ümbrikku. Foto: Tairo Lutter

Eile tähistati Kiltsis ajalookonverentsiga Kiltsi mõisa postmargi ilmumist. Tegemist on kaheteistkümnenda margiga taasiseseisvunud Eestis, mis otseselt seotud Lääne-Virumaaga.

Kiltsi mõisas tähistati eile juba teist korda postmargi väljaandmist. Kiltsi põhikooli direktor Lembit Keerus meenutas, et 2003 tuldi kokku Kiltsi mõisahärrale ja kuulsale meresõitjale Adam Johann von Krusensternile pühendatud margi ilmumise puhul.

“Marke antakse välja päris palju, aga ma ei tea ühtegi paika, mis oleks margi peal nii tihedalt kui Kiltsi mõis,” ütles Eesti Posti Ida regiooni juhataja Uno Seppik.

Tempel tuli kohale

Sel reedel lõpeb margikonkurss, millega otsitakse ideid uute postmarkide kujundamiseks. “Olge mehed ja tehke ära, saame tuleval aastal jälle kokku,” soovitas Seppik.

Teenekas margikoguja Samuel Golomb, kes on aidanud Kiltsi meestel postiteenistusega suhelda, arvas, et kolmas Kiltsi mark ei pruugi reaalne olla. “Küll aga võiks Kiltsi mõisal olla oma erikujuline kalendertempel nagu Palmse mõisal, Mäetaguse mõisal või Viitna külal,” arvas Golomb.

Golomb pani eile posti kirju kollektsionääridele Rootsi, Inglismaale, Prantsusmaale, Venemaale. Need said peale esimese päeva eritempli.

“Siiani oli Eestis nii, et esimese päeva tembeldus oli enamasti Tallinnas, pöördusime Eesti Postmargi poole, et saada tembeldus ka kohapeale,” rääkis Golomb.

Viimastel kuudel on esimese päeva templit kasutatud peale Tallinna ka nendes paikades, mis on margi ilmumisega seotud.

Uno Seppik nimetas marke väikesteks kunsti- ja teatmeteosteks. Samuel Golomb lisas, et margid ja postkaardid on ka ühed odavamad suveniirid.

“Miks peakski Kiltsi mõisa pildiga postkaardile kleepima näiteks Pärnu mudaravilaga margi?” mõtiskles Golomb.

Eesti Postmargi juhataja ja postmarkide emissioonikomisjoni liige Laidar Laos ütles, et Kiltsi mõis valiti postmargile välja kümmekonna konkurendi seast.

“Vaatasime, kui atraktiivne mõis pildi peal välja näeb, oma osa mängis seegi, kui palju inimesi mõisa külastab ja milline on mõisa ajalooline taust,” selgitas Laos.

Kiltsi põhikooli direktor Lembit Keerus kinnitas, et ettepanek Kiltsi mõis margile panna oli tehtud juba aastate eest.

“Kindlasti on oma osa selles, et mark nüüd lõpuks ilmus, ka meie aktiivsel osalemisel mõisakoolide ühenduses,” arvas Keerus.

Valla murelaps Kiltsi

Margi esitlusele järgnes ajalookonverents, kus ajaloolased, TÜ ajalootudengid ja Kiltsi põhikooli õpilased rääkisid Kiltsi mõisast ja Krusensternist.

Samuel Golombi sõnul on suhteliselt haruldane, et ühe postmargi ilmumist nii suurejooneliselt tähistatakse. “Au ja kiitus Kiltsi rahvale selle eest,” lisas ta.

Väike-Maarja vallavanem Olev Liblikmann märkis, et Kiltsi on Väike-Maarja valla suur armastus ja suur murelaps. Liblikmann avaldas lootust, et Kiltsi mõisakompleks saab kunagi valmis.

“Loss väärib seda, et siia kulutusi teha ja loodetavasti aitab uus mark Kiltsi mõisa teadvustamisele kaasa,” lisas vallavanem.

4 krooni ja 40 senti maksva Kiltsi mõisa postmargi kujundas Jaan Saar, marke trükiti 330 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles