Majandus: Sõmerul liiguvad nobedad sõrmed ja nokib nupp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmerul, kunagise Rakvere EPT tootmishoonetes on koha leidnud kaheksa firmat, mõni on veel juurdegi tulemas.
Sõmerul, kunagise Rakvere EPT tootmishoonetes on koha leidnud kaheksa firmat, mõni on veel juurdegi tulemas. Foto: Tairo Lutter

Sõmeru vald on aastaid olnud Lääne-Virumaa majanduse üks võtmekohti. Hea logistiline asukoht ja õppinud tööjõu olemasolu annavad sellele kinnitust. Paljud Rakveres elavad spetsialistid teenivad oma igapäevast leiba just Sõmeru vallas.

Kunagi oli Sõmeru kandi suurim tööandja Rakvere EPT. Sõmerul asunud ja Rakvere nime kandnud põllumajandustehnika ettevõte oli tuntud nii töö- kui spordisaavutustega kogu Eestis. Mis toimub ettevõtte territooriumil täna? Vaikusest on asi kaugel.

Vanad ja tuntud tegijad

Elu on kunagistes EPT tootmishoonetes vilgas ja äritegevus ning tootmine mitmekesine. Juba 1992. aastast tegutseb siin Giseler OÜ. Ettevõte oli üks esimesi majatarvete hulgimüügiga tegelevatest firmadest taasiseseisvunud Eestis.

Firma põhitegevuseks on majatarvete, aianduskaupade, kingituste ja sisustuskaupade hulgimüük. Kaubandusettevõtte tegevuspiirkond on kogu Eesti.

Samuti on tuntud tegija Sõmeru mail tegutsev Multi Marger AS. Põhitegevuseks on töö-, ameti- ja spordirõivaste tootmine ja müük ning Sinisalo toodete import ja müük. Pagasiks on rohkem kui kümne aasta kogemused.

Metalli- ja autofirmade areng

Ferrel AS on tuntud metallkonstruktsioonide ja nende osade tootja. Ka rehvide müük kasvatab ettevõtte käivet. Laia profiiliga metallifirma tegevusvaldkonda kuulub veel põllutöömasinate valmistamine ja müük, samuti kasutatud tööstuslike ja kodumasinate jaemüük.

Pikarem OÜ nimi on tuntud aga autoomanikele. Masinate remont ja hooldus, diiselmootorid ja nende remont on ettevõtlusnišš, millel näib nii turgu kui ka tulevikku olevat.

Maju igale maitsele

Sõmerul tegutseb ka Saksamaale karkassmaju tootev OÜ Blokhaus. Möödunud aastal tegevust alustanud puumajade valmistaja tööks on ehitada valmis maja moodulid: karkass, välis- ja vaheseinad, laed ja põrandad. Detailid eksporditakse Saksamaale ja pannakse seal majaks kokku.

Miskort OÜ tegevusalaks on puidu ja puidu esmatöötlustoodete hulgimüük, autotransport ja hoonete rent.

Rootsi telekommunikatsiooniseadmete tootja Flexenclosure valmistab Sõmerul kaitsemajakesi mobiilside tugijaamade tarvis. Lahti seletatult hakkab selline maja paiknema mobiilimasti all. Ja metallist majakeses asub valdav osa mobiilsidet võimaldavast tehnikast. Kaugem kant, kuhu mobiilimaju tarnitakse, on Kariibi mere saared. Aga ka Pakistan pole kiviviske kaugusel. Sinnagi rändavad Flexenclosure majakesed.

Emaettevõte kontserniks

Mis on saanud aga territooriumi emaettevõttest Rakvere EPTst? Firma kannab nüüd nime Rakvere Põllumajandustehnika OÜ. Turba tootmine, autotransporditeenused, metallitööd, põllumajandussaaduste tootmine ja piimakarjandus on märksõnad, mis iseloomustavad praeguse laia haardega firma tegevust. “Rakvere Põllumajandustehnika OÜ on paljude tootmisaladega tegelev kontsern, aga suurt vilet me enda propageerimisel teinud ei ole,” kommenteeris ettevõtte juhatuse esimees Toom Kuusmik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles