Eesti on atraktiivne allhankemaa

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Eestist leiavad mitmed firmad enda jaoks sobilikke allhankevõimalusi.
Ka Eestist leiavad mitmed firmad enda jaoks sobilikke allhankevõimalusi. Foto: virumaateataja.ee

Paljud Ida-Euroopa, Aafrika ja Lähis-Ida riigid võistlevad atraktiivsuse pärast allhanketurul, nügides kõrvale seniseid soosikuid. Majandusajakiri BusinessWeek toob uue tegijana välja Eesti.

Seitse aastat tagasi otsis Internetis töötajate taustauuringuid korraldav HireRight tarkvaraarenduseks mõnd odavamat piirkonda, firma pilk jäi pidama ebatõenäolisele riigile - Eestile, vahendas BusinessWeek.

Eestist pole tavaliselt mõeldud kui tehnikatalentide taimelavast, HireRight nägi siin aga hea haridusega ja tehniliselt taiplikke inimesi. Lisaks sellele on Eestis moodne telekommunikatsiooni infrastruktuur ja kulud on 2,5 kuni 3 korda madalamad kui näiteks Ameerika Ühendriikides.

“Eestis on väga lihtne äri ajada. Meil pole mingeid tõkkeid olnud,” rääkis HireRight’i asepresident Stefano Malnati.

Eestist on saanud mitme teisegi firma sihtkoht. Eelmise aasta oktoobris avas Tallinnas oma esinduse Internetis helistamisvõimalust pakkuv Skype.

Eestist on saanud nii atraktiivne sihtkoht, et rahvusvahelise konsultatsioonifirma A.T. Kearney’ tänavusest nimekirjast leiab selle riigi 15. kohalt, jättes selja taha näiteks Venemaa, Argentina ja Kanada.

Nimekirjas on üldse 50 allhankemaad, mis on pandud pingeritta ligitõmbavuse järgi.

Eesti on nagu paljud teised riigid võtnud õppust Indiast, mis on jäänud A.T. Kearney nimekirjas etteotsa. Riik on innukalt haaranud omale tüki maailma järjest suurenevast allhangete turust.

Ülemaailmse teenuste ja allhangete turu maht peaks 2009. aasta lõpuks kasvama 1,43 triljoni dollarini, 2006. aastal oli see näitaja 930 miljardit dollarit.

“Nii paljude riikide valitsused on avastanud, milline võimalus see maa jaoks on ja on teinud palju jõupingutusi oma riigi tutvustamiseks nn allhangete turul,” rääkis A.T. Kearney’ mänedžer Johan Gott.

Viimati pani konsultatsioonifirma maailma 50 atraktiivset riiki pingeritta 2005. aastal. Nüüd leiab sealt kümme uustulnukat, nende hulgas ka Läti, Leedu ja Ukraina.

HireRight leiab, et Eestis on lihtne äri teha näiteks poliitilise ja majandusliku olukorra, infrastruktuuri ja kultuurilise ühtsuse tõttu.

Eesti on teinud suuri investeeringuid oma tehnoloogilise infrastruktuuri väljaarendamiseks pärast taasiseseisvumist 1991. aastal. 1990ndatel hakkas riik moderniseerima telekommunikatsiooni süsteeme, hoolitsema Interneti-ühenduste ja arvutite olemasolu eest koolides.

Eesti naaberriigid Läti ja Leedu on näidanud üles sarnast initsiatiivi. Alates 1990ndate lõpust on nende valitsused teinud jõupingutusi, et kasutada tehnoloogiat majanduse ümberkujundamiseks.

HireRight Inc. tegevusalaks on kandidaatide taustauuringud Interneti vahendusel. 2000. aastal asutatud Eesti tütarettevõtte ülesandeks on aga kasutajaliidese ja selle toimimise tarkvara arendamine vastavalt klientide vajadustele. (PM Online)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles