Rakveret hakatakse kütma biokütusega

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudsel tehnoloogial põhinev koostootmisjaam langetab Rakveres toasoojuse hinda.
Uudsel tehnoloogial põhinev koostootmisjaam langetab Rakveres toasoojuse hinda. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täna avas AS Adven Eesti Rakveres hakkepuidul töötava soojuse ja elektri koostootmisjaama esimese etapi ehk soojusenergia tootmise osa.

Projekti kogumaksumus on üle 4 miljoni euro, millest 1,4 miljonit tuleb SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) vahendusel rohelisest investeerimisskeemist.

Koostootmisjaamas toodetavat soojust hakatakse kasutama Rakvere linna kaugküttevõrkudes, kuhu suunatakse ka teise KIKi toetatud koostootmisjaama, OÜ ES Bioenergia toodetav soojus. Mõlema jaama rakendamisel hakkab 80% Rakvere linna vajaminevast soojusenergiast tulema taastuvatest allikatest.

Adven Eesti koostootmisjaama kasutuselevõtt mõjutab oluliselt Rakveres jagatava soojuse hinda. „Täna võime rakverelastele täie kindlusega öelda, et tänu uuele jaamale langeb soojuse tootmise hind kaugelt rohkem, kui mõne protsendi võrra," kinnitas Adven Eesti juhatuse esimees Andrus Laumets. Ta toonitas, et lõpliku hinna tarbijale kinnitab siiski võrguettevõte AS Rakvere Soojus.

Adven Eesti rajatav koostootmisjaam on Eestis teine, mis töötab ORC-tsükliga (Organic Rankine Cycle). See on uudne tehniline lahendus, kus soojus- ja elektrienergia ökonoomsemaks tootmiseks kasutatakse vee asemel spetsiaalset orgaanilist vedelikku. Esimene sellise tehnoloogiaga jaam rajati KIKi toel tänavu kevadel Kuressaarde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles