Väikeapteekidel kaob kohustus ise ravimeid valmistada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek..
Apteek.. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu võttis neljapäeval vastu seadusemuudatused, mille kohaselt ei pea väikestes asulates tegutsevad apteegid enam kohapeal ravimeid valmistama.


Muudatuse järgi on apteekidel vastavate tingimuste olemasolul kohapeal ravimite valmistamine endiselt lubatud, kuid pole alla 4000 elanikuga asulates enam kohustuslik. Sel juhul peab apteek retsepti alusel valmistatud ravimi hankima mujalt.

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel tuleb väiksemates apteekides ravimite valmistamise vajadust ette väga harva, mis tähendab, et selleks vajalike vahendite ülalpidamiskulu on suurem kui tulu valmistatud ravimite müügist.

Praegu ei täida ravimite valmistamise nõudeid 11 väikelinna apteeki, kes lõpetaksid ravimiameti ettekirjutuse täitmise tähtaja saabudes tegevuse, kuna nõuetele vastava sisseseade soetamine on neile liiga kallis.

Apteekidele kehtestatud nõuete leevendamine peaks ministeeriumi kinnitusel tagama apteekide parema toimetuleku väikese elanikearvuga piirkondades.

Ravimiseaduse ja ravikindlustuse seaduse muudatused täpsustavad ka ravimialase haldusmenetluse ja järelevalve korraldust, kaasajastavad ravimite müügiloa taotlemise ja hoidmise nõudeid ning annavad seaduse täitmise üle järelevalvet teostavatele asutustele õiguse tutvuda delikaatseid isikuandmeid sisaldavate dokumentide, näiteks väljastatud retseptidega.

Ühtlasi defineerib seadus ravimi jaemüügihinna, millest lähtuvalt võtab haigekassa üle ravimi eest tasumise kohustuse, kehtestab haigekassa ravimite loetellu kantud ravimitele ühesuguse korra piirhindade ja hinnakokkulepete rakendamiseks ning annab sotsiaalministeeriumile võimaluse algatada hinnakokkuleppe menetlust, et lüheneksid ravimite reaalse soodustuse jõustumise ajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles