Tammealuse hiie toetuseks kogutakse allkirju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Härjapea Taarausuliste ja Maausuliste Koda kogub allkirju avaldusele, milles nõutakse Viru-Nigula vallas Samma külas asuva hiie aluste maade ühisomandisse jätmist munitsipaliseerimise või riigistamise läbi.

Härjapea Koja vanema Ahto Kaasiku teatel kogutakse allkirju Mahu kihelkonnas elavatelt ja sealt pärit inimestelt. Mahu ehk Viru-Nigula kihelkonna piirides asuvad Viru-Nigula, Aseri ja Sonda vald ja Kunda linn.

Viru-Nigula vallavalitsus kavatseb poole Tammealuse hiie alusest maast tagastada õigusjärgsele pärijale. Härjapea Koda ja paljud kohalikud elanikud on sellele vastu, sest leiavad, et hiis peaks olema ühisomandis.

Härjapea Koda esitas 11. oktoobril Viru-Nigula vallavolikogule avalduse, milles taotleb Tammealuse maa munitsipaliseerimist.

Avaldust põhjendati sellega, et hiie näol on tegemist maausuliste põlise sakraalmaaga ning kohalike elanike kokkutuleku- ja peokohaga. “Hiie erakätesse minek kahjustaks paljude kohalike või siit pärit olevate inimeste huve,” ütles Kaasik.

Härjapea Koda ühendab Põhja-Eesti maausulisi ja Tammealuse on koja keskseid hiisi. Koda tähistab taludes ja hiites rahvakalendri tähtpäevi ning peab kord kuus Tallinnas koja õhtuid. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles