Maavanem pooldab hiie tagastamist

Aarne Mäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maa- ja taarausulisi koondav Härjapea Koda korjab aktiivselt allkirju üleskutsele selle kohta, et Viru-Nigula vald ei tagastaks Samma ehk Tammealuse hiit selle õigusjärgsele omanikule, tuues põhjenduseks selle, et tegemist on muistse pühapaiga, sakraalmaa ning turismiobjektiga.

Samal ajal kui vallajuhid on otsustamises kahevahel, ei näe Lääne-Viru maavanem Marko Pomerants mingit põhjust, miks seda maatükki ei või tagastada.

Üleeile Rakveres peetud Eesti Kodukaunistamise Keskkogu koosolekul püüdis Kalvi mõisa aednik Kaarin Oras koguda kohalolnutelt toetusallkirju hiie munitsipaliseerimiseks. Ent kodukaunistajate külalisena kohale saabunud maavanem keelas Orase sõnul selle aktsiooni. “Ta ütles, et miks peab üks vald maad välja ostma mingile ususektile,” vahendas Oras. “Püüdsin küll vastu vaielda, kuid pärast seda enam keegi ei julgenudki pöördumisele allkirja anda.”

Pomerants ütles Virumaa Teatajale, et ta ei saa aru, miks peavad kodukaunistamise keskkogu inimesed, kes asjasse üldse ei puutu ning pärit hoopis kaugemalt, aktsiooni kaasa tõmmatama, kuid Pomerantsi sõnul ta kellegi käest pastakat küll ära ei rebinud.

“Las kohaliku omavalitsuse volikogu teeb otsuse, leiab motiivi, siis see paber peab jõudma maavanemani ja edasi valitsusse, kuid maavanem ei toeta seda,” ütles Pomerants.

Esmaspäeval arutatakse Härjapea Koja hiie munitsipaliseerimist taotlevat avaldust Viru-Nigula vallavolikogu istungil. Tammealuse hiie territooriumile jäävat maad Padaoru maastikukaitsealal soovib tagasi selle Tallinnas elav õigusjärgne omanik, kes lubas hiie esialgu üldkasutatavaks jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles