Samma hiis jääb ühismaaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viru-Nigula vallavolikogu otsustas oma üleeilsel istungil ühehäälselt munitsipaliseerida Tammealuse ehk Samma hiie, seega pöörduti tagasi möödunud aasta novembris langetatud hiie ühismaaks taotlemise otsuse juurde.

Otsust põhjendati sellega, et Tammealuse on Viru-Nigula kihelkonna keskne hiis, kus kohalikud elanikud on harjunud käima puhkamas ja jõudu kogumas. Seetõttu on Tammealuse oluline tegur, mis kujundab kohalikku identiteeti ning elukvaliteeti. Lisaks kasutavad hiit sakraalmaana maausulised ning hiis kui väärtuslik arheoloogiamälestis on oluline turismiobjekt.

“Nüüd see õige töö alles algab,“ tähendas volikogu esimees Arvo Vutt, mõeldes selle all õigusjärgsele omanikule kompensatsiooni otsimise võimalusi ja muid hiie munitsipaliseerimisega kaasnevaid väljaminekuid. Üheks võimaluseks on korjanduse korraldamine ning Tammealuse ühiskassa ehk pangaarve avamine.

Vutt märkis, et hiie saatuse juurde sundis volikogu tagasi pöörduma avalikkuse surve - nad said ligi 300 toetusallkirja maa munitsipaliseerimiseks, rääkimata meilidest ja kirjadest, millest üks tuli lausa siseministeeriumi usuasjade talitusest. Vutt pidas oluliseks ka ajakirjanduse rolli. “Ei taha olla kultuurivaenulikud,” märkis ta.

Maa munitsipaliseerimise korra kohaselt peab vallavalitus esitama avalduse Lääne-Viru maavalitsusele. Et hiie puhul on tegemist sotsiaalmaaga, vaatab maavalitsus avalduse läbi ning esitab selle otsuse langetamiseks keskkonnaministeeriumile.

Maavanem Marko Pomerants on väljendanud selget vastuseisu hiiealuse maa munitsipaliseerimisele ning pooldab selle tagastamist Tallinnas, juhtumisi Taara tänavas, elavale õigusjärgsele omanikule Kaja Kanarbikule, nagu seadus eeldab.

Omanik on vallavolikogu esimehega kohtudes avaldanud nõusolekut ka kompensatsiooniga. Virumaa Teatajale on ta öelnud, et pole plaanis inimeste hiies käimist takistada.

Härjapea Koja vanema Ahto Kaasiku sõnul ei oleks Tammealuse esimene munitsipaliseeritud hiis. Leisi vallavalitsus Saaremaal on juba ühismaaks jätnud Triigi külas asuva Vigala Sassi rajatud Männisalu hiie. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles