Kiltsi lossi võlvkeldrid peidavad saladusi

Valdo Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogilised prooviuuringud Kiltsi lossis toovad välja nii mõndagi põnevat ja täiendavad olemasolevaid andmeid hoone ajaloost.

Rakvere Muuseumi arheoloog Tõnno Jonuks ütles, et kaevetööde eesmärk on välja selgitada hoone all olevate keldriruumide algne otstarve ja see, kui palju on need seotud varasema vasall-linnusega.

Vasall-linnus purustati teatavasti Liivi sõja ajal ja seisis ligi paarsada aastat varemetes kuni 1790-ndatel aastatel ehitati endise linnuse varemetele loss.

Viisnurgaga varustatud tellisest Reini keraamikani

Väljatulnud leiud on pärit erinevatest ruumidest ja ühte keldrisse kokku kantud, kus oli ligi paarimeetrine kiht. Leiti kõikvõimalikest aegadest pärit materjale alates viisnurgaga varustatud Aseri kärgtellisest, lõpetades väga ilusa XVI sajandist pärit sõlega.

Üksikud väljakorjatud metallesemed on kahjuks väga halvas seisus ja tõenäoliselt ei õnnestu neid isegi konserveerida, sest järele on jäänud vaid rooste.

“Keraamika on muidugi ilus,” märkis Tõnno Jonuks. Leidude hulgas on näiteks Reini keraamikat.

Jonuksi sõnul on vara põhjalikumaid järeldusi teha: öelda kindlalt, missugune oli varesemase vasall-linnuse ulatus ja millised olid selle juurde kuuluvad kindlusehitised.

Mõisa ehitamisega jäi varemetes seisnud omaaegsest linnusest vähe järele.

Lossi all paikneb põnev kelder

Kiltsi lossi alt leiti aga põnev ja hetkel segase taustaga võlvkelder, mille kohta ei teata, kuhu see välja läheb ja mis selle taga on, sest see on kinni varisenud.

“Ei oska isegi arvata, kas seda hakatakse kunagi tühjaks tõstma või mitte,” valgustas Tõnno Jonuks seisu.

Maa-aluste käikude folkloor on Eestis laialt levinud ja raske on leida kindlust, mõisa või ka kirikut, mille kohta niisugused legendid puuduvad.

Erandiks pole ka Kiltsi mõis, mille alt pidi minema maa-alune käik Vao tornlinnusesse või isegi muistsesse Punamäe maalinna.

“Lossi alt kusagile eemale minevasse käiku ma siiski suurt ei usu,” kostis ajaloolane.

Lossi põrandaalused ja muud uuringud on seotud peahoone rekonstrueerimise projektiga, mida teeb Nele Rohtla Tallinnast ning Tõnno Jonuks töötab koostöös temaga.

Eeluuringute kavas oli teha veel üks surf kooli keldrisse, et aga see jääb koridori, valiti tööks käesolev koolivaheaeg. Õppetöö ajal oleks see olnud liialt segav.

Kaevetöödel on abiks olnud ka põhikooli õpilasi.

“Eks neile ole kaevamine oma kooli keldreis omamoodi põnev, et näha mis seal all on,” nentis kaevetöid juhendav Jonuks.

Kiltsi Põhikooli direktor Lembit Keerus rääkis, et mõisa peahoone ennistamise projekt valmib alanud aasta lõpuks ja eeluuringute ning projekti tegemiseks on riigieelarvest ette nähtud pool miljonit krooni. Hoone renoveerimiseks aga pole olemas veel sentigi.

Seniste uuringute tulemusel on lisaks muudele leidudele avastatud erinevatest ajastutest pärinevate maalingute fragmente, millest seni ei teatud midagi.

Kõige rohkem andmeid saadi raamatukogust ja saali eesruumist.

KILTSI LOSS: Kiltsi lossi peahoone valmis 1790. aastal ning see jätab hilisbarokse ja varaklassitsistliku mulje. Aastail 1816-1846 kuulus loss esimest Vene ümbermaailmareisi juhtinud admiral Adam Johann von Krusensternile. Hoones asub temale pühendatud mälestustuba ja eksponeeritakse ümbermaailmareisil tehtud joonistuste põhjal loodud gravüüre. Alates 1920. aastast asub Kiltsi lossis kool.

Allikas: Lääne-Virumaa Mõisakoolid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles