Tormis räsitud Tudu kirik saab uue laastukatuse

Aarne Mäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Kirikuõpetaja Tarmo Linnas korjab aukliku katusega kiriku ümbert 15 aastat tagasi laastudele pandud bemiiti, mille viimane torm lõplikult laiali lennutas. Foto: Urmo UdrasLähipäevil hakatakse taastama ainulaadse Tudu puukiriku laastukatust, mis viimaste aastate tormides kõvasti räsida saanud, kuigi vajaminevat rahasummat pole veel koos.

Kiriku katuseremondi asju ajav kohalik mees Tõnu Ploom ütles, et uut laastukatust hakatakse ehitama 15. augustil, laastud teeb üks Lõuna-Eesti ettevõte, kellele katusepanemisel tõmmatakse appi ka külarahvas.

Kuigi laastukatus läheb näiteks eterniitkatusest kallimaks, oli rahva soov just ajalooline väljanägemine taastada.

Vaatamata sellele, et raha napib, kauem enam oodata ei saa, sest sügisvihmade kätte ei või aukliku katusega kirikut jätta.

Viru-Jaagupi ja Tudu kirikuõpetaja Tarmo Linnas rääkis, et kui ta viimati seal ühel pühapäeval jumalateenistust pidas, lahmas vihma sisse mitmest kohast korraga. Kui nii edasi läheb, rikuvad sademed sümpaatse kiriku palkseinad ja laudpõranda.

Viimaste suvede tormid, mis tihti Tudu kanti laastavad, kiskusid üles kiriku laastukatust katnud bemiidi ning eelmisel aastal sai kannatada ka plekist tornikiiver, mis valmis just enne mullust juulitrombi.

Raha saamiseks on Tudu ja Roela kandis käima pandud korjandus, kuid poodides ja sidejaoskondades olevatesse purkidesse pannakse vaid peenraha - pole ju maapiirkondades kellelgi rahaga priisata.

Koguduse liige Helve Ploom loodab, et kui käia ettevõtete ukse taga, koguneb kopsakam summa.

Kel Tudu puukiriku saatus südamel, saab annetada ka Viru-Jaakobi koguduse arvele Hansapangas 1120114134, märgusõnaga “Tudu”.

Olulise summa annab Vinni vallavalitsus, ent sellest ei piisa. Ka ei ole abi loota muinsuskaitselt, sest aastatelt üsna noor kirik ei kuulu muinsuskaitse alla.

Seda asjaolu peab kirikuõpetaja paradoksaalseks, sest puitkirikuid pole Eestis just väga palju säilinud.

Hinnanguliselt läheb kiriku katuse taastamine maksma 60 000 krooni ning ehitus kestab kuni kolm nädalat.

Tarmo Linnase sõnul peab ta Tudus jumalateenistusi kord kuus, sealne kogudus küünib paarikümne inimeseni.

Tudu rahvale asub lähim pühakoda asub kolmekümne kilomeetri kaugusel Viru-Jaagupis.

Tudu küla keskuses otse suure tee kõrval kuuskede varjus seisva kiriku ehitasid kohalikud talumehed 1927. aastal.

Nõnda on see 75 aastat sealset rahvast teeninud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles