Eesti lennuväe looja sai Rakke lähedale kivi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinud reedel avati Rakke vallas Mõisamaal kindralmajor Richard Tombergi sünnikohas mälestuskivi, millega tähistati Eesti lennuväe looja ja arendaja 105. sünniaastapäeva.

Mälestuspäev algas ennelõunal Rakke Gümnaasiumis aktusega. Kohal olid Richard Tombergi poeg, minia ja kaks pojapoega, õhuväe esindaja kapten Aivar Tuvik ning Tanel Lään ja Harri Jõgi Johan Laidoneri muuseumist, samuti Jõgeva Kaitseliidu tegevjuhid, kohalik kaitseliidu rühm, Rakke noorkotkad ja kodutütred.

Pärast kontsert-aktust mindi Mõisamaa külasse, kus Richard Tombergi järeltulijad avasid saluudi saatel mälestuskivi, mille õnnistas sisse Koeru kirikuõpetaja Allan Praats.

Richard Tomberg sündis 6. septembril 1897. aastal Virumaal Mõisamaa külas, ta suri 25. mail 1982. aastal Tallinnas.

Tomberg töötas alates 1930. aastast Eesti Vabariigi õhukaitse ülemana, 1931. aastal ülendati ta koloneliks ja üheksa aastat hiljem kindralmajoriks. Teda on autasustatud muu hulgas Prantsuse Auleegioni ohvitseri ristiga ja Kotkaristi III järguga.

1944. aastal Tomberg arreteeriti nõukogudevastase tegevuse eest, ta viibis kaheksa aastat eeluurimisvanglas ning 1952. aastast kuni 1956. aastani Siberi vangilaagrites. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles