Päevaintervjuu: Kõhnumiseks tuleb süüa

Aarne Mäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolme kuu eest Rakveres Sirje Sepnikul grillbaari avada aidanud Alvar Sammal ehk Sämm räägib oma äride algusest ja sellest, kuidas ta kaalu jälgis.

Teie meetodil tehtud liha tundub kuidagi mõnusalt mahlane, mis on selle eripära?

Tähtis on liha valik. Kõige paremini sobib selleks sea kaelakarbonaad, mis samas on ka õigesti lõigatud ja õlimarinaadis elustuvate kuivatatud ürtidega marineeritud. Nõnda jäävad lihale loomupärased mahlad sisse.

Kui pilk teie kööki heita, silmab seal lausa elavat tuld.

See on selleks, et altpoolt tulev intensiivne kuumus hakkab kohe küpsetama ja sulgeb lihapoorid ega lase mahlasid välja.

Üle Eesti on tuntud teie söögikoht Mäo ristmikul, miks te otsustasite Sämmi Grilli ka Rakverre rajada?

Mäos on analoogne grill tõesti juba neljandat aastat, aga Rakvere inimesele jääb see kõrvale ja sinna ta ei satu.

Tundub, et rakverlased on koha ilusasti omaks võtnud. Alles siin oli täismaja kuulamas Arnold Oksmaad ning edaspidi korraldatakse ka karaokevõistlusi ja tantsuõhtuid ansambli saatel.

Kuidas teie ise üldse jõudsite toidutegemise ja grillbaaride juurde. Nagu ma aru saan, olete need maitsva toidu tegemise tõed ise enda jaoks katsetuste teel selgeks teinud ega ole seda ala ekstra õppinud?

Eks ta niimoodi oligi. Ja et puhast grillrestorani peale Argentiina restorani Tallinnas polnud, kus samamoodi grillitakse liha elusal tulel otse saalis, siis mõtlesin teha.

Kuidas kõik see asi alguse sai?

Alguses tegutsesin seitse aastat baarmenina ja oma äriga alustasin 1998. aastast. 1995-1997 oli TV 3 kokasaade “Sämmi köök”, mis oli ka üks põhjuseid oma nimega söögikoht valmis teha. Tõuke selleks andsid ka Mäost mööduvad kliendid, kes julgustasid takka, et omal käel katsetada.

Minu äri alustamine sattus aga majanduslikult halba aega - tollane börsikrahh tõmbas minugi projektidele kriipsu peale.

Miks just grillbaar?

Esimene Sämmi söögikoht oli mõeldud tegelikult Tartusse. Ja algul oli plaan midagi eestipärast ja maalähedast teha. Et aga köögi sisustamiseks polnud raha võtta, siis tuligi hea juhus, et kutsuti telesse grillisaadet tegema. Sealt tuli ka grillisöögikoha idee. Sisuliselt alustasin ainult grillahjuga, mis maksis 5000 ja reklaamplakatiga tee ääres, mis maksis 11 000 krooni.

Hästi populaarsed on igal kanalil esinevad telekokad, olete ka ise sellises saates osalenud. Kas see maastik enam ei tõmba?

Kokasaated tulevad ja lähevad. Teatud hetkel midagi ammendab ja midagi tuleb jälle uut.

Minul on küll mõte - üks turunishsh on seni veel täitmata -, see on minu isikuga lähedalt seotud, aga vara on veksleid välja käia.

Mis see ikkagi on?

Okei. See on tervislikust toitumisest, sügavalt filosoofiline ja selgeks tegev, kuidas õigesti toituda ja kuidas tühja kõhtu tundmata on võimalik kehakaalust maha võtta.

Ma ise olen paistnud silma väga suurte kehakaalu kõikumistega. Mõned aastad tagasi võtsin kahe aasta jooksul 125 kilo alla. Aga kõik, mis ma siis tegelikult tegin, oli täielikult vale. Ma olin kaks aastat tegelikult anoreksiku menüül.

Kui võetakse kehakaalust alla, keeratakse toitumiskraanid enda jaoks kinni. Aga kui inimesel on kalduvus tüsenemisele, tähendab, tema ainevahetus on aeglane, ning tegelikult tuleb just tihti süüa, et ainevahetus käiks kiiresti.

Millest te dieedi ajal kõige rohkem puudust tundsite?

Kõigest sellest, mis söömise juures mõnusat on, läks minu jaoks kauge kaarega mööda. Kuid alateadvuses on praelihad, kreemitordid ja jäätised kõik olemas.

Miks te tahtsite üldse alla võtta?

Miks? See on raske küsimus… Lihtsalt sellel momendil sai villand paks olemisest.

Aga ei saa ju öelda, et ainult söömisest paksuks läheb.

Selliseid suuri ülekaalulisi nagu mina, on väike protsent rahvastikust. See on ikkagi sünnist kaasa antud. Tunneme ju sõpru, kes on hästi kõhnad ja samas suure isuga. Aga nad on kiire ainevahetusega, nagu öeldakse, pardi seedimisega.

Samas on inimesi, kellel peaaegu kõik, mis sisse sööb, organism ka omastab. Üks selline erand olen ka mina.

Praegu joote vett.

Aasta tagasi võtsin üle neljakümne kilo alla ja selline kaal on püsinud. Tean täpselt, mida teha, et kehakaal langeks või seda hoida.

Küsimus on vaid selles, kuidas end mobiliseerida. Soovitan inimestele, kellel on kehakaaluga probleeme - kunagi ei tasu tühja kõhuga toidupoodi minna.

Aga näiteks Sämmi Grilli tulla.

Siia võib julgesti tulla, sest näiteks veiseliha või linnulihad on täiesti rasvavabad - pole tarvis poolikut praadi võtta. Samas on siin toorsalat, ja võtta friikartuli asemel riisi. Kolm korda päevas seda süüa, kehakaal langeb ja kõht on täis.

Kas teid on häirinud, et teie suurt kogu on reklaamides ära kasutatud või olete seda ise oma äride reklaamimise mõttes ära kasutanud?

Mida te ise arvate?

Nii ja naa.

Eks ta olegi nagu vastastikune huvi. Oht on, et võib kasu asemel kahju tuua, oleneb, kust piiri tõmbad. Seni pole õnneks suuri libastumisi olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles