Majandus: Kadrina kannab viimaseid kuid torupealinna nime

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Enamiku tööst uues toruvabrikus teevad masinad. Liinioperaator Jüri Põder peab hea seisma selle eest, et iga saja meetri tagant valmis toru katki lõigata ja torurull kerimispooli pealt maha tõsta. Foto: Tairo LutterKadrina külje all asuva HAKA Plast OÜ tootmisliinilt tulid eelmisel neljapäeval esimesed torud. Eestis on vaid kaks torutehast ja seni asuvad mõlemad Kadrinas.

Kadrinas torutootmisega alustanud Pipelife Eesti AS on rajamas uut tehast Tallinna külje alla Rae valda. “Loodus tühja kohta ei salli,” tõdes HAKA Plasti tehase juhataja Kaul Augasmägi.

“Kogu tootmine ei pea koonduma Tallinna ümbrusesse ja minu veendumuste kohaselt võib torusid vabalt ka Kadrinas toota,” rääkis Augasmägi ja lisas, et Pipelife`i lahkumisel saab Kadrinas olema piisavalt kvalifitseeritud tööjõudu.

Pipelife Eesti tegevdirektor Toomas Koobas väitis, et nende tehasest lahkub pärast tootmise lõpetamist Kadrinas 3-4 inimest. “Jaanuari lõpuks valmib uus tehas Rae vallas, ülejäänud inimesed hakkavad Kadrinast sinna tööle käima,” kinnitas Koobas.

Kaul Augasmägi oli samuti sellist juttu kuulnud. “Aga ma olen kuulnud sedagi, et alguses viiakse nad firma poolt kohale, mõne aja pärast tuleb töölistel aga ise töölesaamise eest hoolt kanda,” lausus ta.

Väga suurt tööjõusõda ilmselt siiski ei tule, sest Pipelife andis Kadrinas tööd 30 inimesele, HAKA Plasti palgal on praegu 7 töölist.

Tehase käivitamine jäi hiljaks

“Käib esimese tootmisliini häälestamine, eelmisel neljapäeval hakkasime pihta,” ütles HAKA Plasti tehase juhataja Kaul Augasmägi.

Poolenisti kodumaisel ja poolenisti väliskapitalil põhinev HAKA Plast OÜ investeeris torutootmisesse Eesti torupealinnas Kadrinas umbes 3 miljonit krooni.

“Tööd tehase käivitamiseks on tehtud umbes aastajagu,” rääkis Augasmägi. “Paraku jäime käivitamisega hiljaks, sest talv on tulekul ja ega talvel torutöid eriti tehta.”

Endise Flora tsehhi ruumes tegutsevas torutehases on praegu vaid üksainus tootmisliin ehk ekstruuder, mille ühest otsast läheb sisse granuleeritud polüetüleen ja teisest otsast tuleb välja valmis kvaliteetne veetoru.

“Häälestusperioodil teeme 32-millimeetrist toru, aga ekstruuder võimaldab tegelikult toota 20- kuni 110-mm torusid,” ütles tehase juhataja Kaul Augasmägi.

Kogu süsteem on vähemasti esimesel pilgul üllatavalt lihtne ja tootmisliini eest kannab korraga hoolt vaid üks operaator. Töö käib ööpäevaringselt, kolmes vahetuses. Ühes tunnis tuleb masinast 300 meetrit polüetüleenist veetoru.

Torupealinna veel mõneks kuuks

Praegu HAKA Plasti torusid veel poest osta ei saa. “Turustamise osas vajavad mõned probleemid lahendamist, aga ma usun, et novembri alguses peaksid meie torud küll müügil olema,” lubas Kaul Augasmägi. Kogu torude nomenklatuuri lubas Augasmägi kevadeks, siis on ka plaanis Hollandist uusi tootmisliine juurde hankida. Esimene tootmisliin pärineb samuti Hollandist ja ehkki tegemist on kasutatud liiniga, pidas Augasmägi seda õnnestunud ostuks.

“Pipelife jääb Eestis torumüügil endiselt liidriks, aga mingi turuosa tahaksime küll enda kätte saada,” lootis HAKA Plasti torutehase juhataja Kaul Augasmägi.

Torupealinna nime ei saa Kadrina aga kaua kanda, sest Pipelife lõpetab torutootmise Kadrinas järgmise aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles